Bilgisayarlar nasıl düşünür? Bilgisayarlar nasıl düşünür?

Temiz enerjiye olan talep, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını hızlandırıyor. Bu bağlamda Güneş enerjisi, temiz enerji üretiminde kilit bir rol oynamaktadır. ABD'deki son araştırma, uzay ve Dünya arasında enerji transferinin mümkün olduğunu gösterdi.

Bir yıl süren bir deney olan SSPD-1 görevi, uzayda Güneş enerjisi toplama ve kablosuz olarak Dünya'ya iletim konusunda başarılı oldu. Bu deney, yörüngeden Dünya'ya yenilenebilir enerji gönderilebileceğini kanıtlayan önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.

Caltech'te yürütülen SSPD-1 görevinde, uzay tabanlı Güneş enerjisi üretimi ve iletimi için kritik teknolojiler test edildi. Araştırmacılar, bu amaç doğrultusunda bir Güneş paneli tasarladı ve uzaya gönderdi. Uzayda toplanan Güneş enerjisi, mikrodalga şeklinde Dünya'ya başarıyla iletilmiştir.

SSPD-1, yörüngede fotovoltaik hücreleri kullanarak Güneş enerjisini toplamayı ve Dünya'ya iletmeyi başaran ilk görevdir. Ancak, elde edilen enerjinin henüz küçük ölçekte olduğu, sadece 1.8 kilowatt (bir su ısıtıcısını çalıştırmak için yeterli) olduğu belirtilmelidir.

Caltech Başkanı Thomas Rosenbaum, bu deneyin Güneş enerjisinin uzaydaki geleceğine dair önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Ancak, ticari kullanıma geçmeden önce maliyetlerin düşürülmesi ve radyasyona karşı dayanıklılığın artırılması gerektiğini belirtti.

SSPD-1 aynı zamanda gece şartları, hava durumu veya coğrafi sınırlamalar gibi faktörleri ortadan kaldırarak, uzayda Güneş enerjisi çiftliklerinin kurulmasına olanak tanıyan önceki araştırmaları da desteklemektedir.