Ercan Çankaya - Haber Merkezi
YPG terör örgütüne bağlı Özerk Yönetim, Suriye’nin kuzeyinde işgal edilen bölgelerde sözde seçimlerin yapılacağını açıkladı. Karara göre her il uygun görülen zamanda seçim yapacak.
Her ilin durumuna göre il yönetimlerine uygun göreceği zamanda örgütün Yüksek Seçim Komisyonu ile koordineli şekilde belediye seçimlerinin yapılması konusunda çalışma yapma yetkisi veriliyor.
YPG terör örgütünün 7 ayrı bölgede yayımladığı seçim bildirisiyle neyi amaçladığını, Suriye’nin kuzeyinde ayrı bir devlet yapılanmasına gidilmek mi istendiğini Gaziantep Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe’ye sorduk.
Bölgede tansiyonun sürekli yüksek tutulması amaçlanıyor
YPG 5 Eylül günü yayımlamış olduğu bir bildiriyle her ilin kendi durumuna göre ayrı ayrı seçim yapma kararını açıkladığını belirten Doç. Dr. Gökçe, YPG’nin daha önce de sürekli belediye seçimleri yapacağını söylediğini, Türkiye’nin girişimleriyle bunların iptal edildiğini söyledi.
Bu alınan son kararın oldukça ilginç olduğunu belirten Gökçe, toplu bir seçimden ziyade her ili ayrı ayrı seçim sürecine sokarak bölgede tansiyonun sürekli gergin tutmanın amaçlandığını vurguladı.
Suriye’nin genelinde bir seçim yapılsa bununla ilgili gerilimin birkaç gün içinde son bulacağını belirten Gökçe, birer hafta, onar gün ya da birer ay gibi belirli bir periyod içinde seçim yapılmasının bölgede gerilimi sürekli yüksek tutacağını belirtti. YPG’nin bununla karşıt güç olarak kabul ettiği Türkiye’nin dikkatini sürekli olarak buraya çekmeyi amaçladığını, bunun da YPG’nin aleyhine gibi görünse de psikolojik harekât olarak lehlerine bir durum olduğunu açıkladı.
Türkiye izin vermemeli
Türkiye’nin böyle bir seçime izin vermemesi gerektiğini vurgulayan Gökçe, her bir bölgeye ayrı ayrı bir strateji geliştirmenin zaman alıcı, mesai harcayıcı ve aynı zamanda da gerilimi sürekli yüksek tutacak bir hamle olduğunu belirtti.
Türkiye’nin burada yapması gerekenin bu seçimlerin yapılacağı ilk ilde müdahale ederek yapılmasını engellemek olduğunu belirten Gökçe, ABD’nin de YPG’yi bu konuda destekleyerek bölgede kendine bir müzahir alan oluşturmak istediğine dikkat çekti. İran sınırından Akdeniz’e kadar uzanan bir terör devleti oluşturulmak istendiğine dikkat çeken Gökçe, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta yapmış olduğu operasyonların ve Irak hükümetiyle imzaladığı mutabakat metninin şimdilik bunu engellediğini vurguladı.
ABD bir müzahir alan yaratmak istiyor
Ancak Suriye’nin kuzeyinde bir terör devleti kurma girişimlerinin devam ettiğini belirten Gökçe, Türkiye’nin bölgede yapmış olduğu 4 büyük harekatın bu girişime büyük ölçüde set çekse de Deyrizor bölgesinde ve Fırat’ın doğusunda böyle bir devleti kurarak Davut Koridoru adını verdikleri koridorla buradaki yapıyı İsrail’le birleştirme çabası içinde olunduğunu açıkladı.
Gökçe; ABD’nin bu örgütü yerel seçimler, genel seçimler ve ardından tanınma gibi bir süreçten geçirerek meşrulaştırma ve bölgedeki varlığını kurdurduğu devletle sürdürme amacını taşıdığı açıklamasında bulundu.