HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da göz altına alınan Rusya kökenli anlık mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, 5 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı. 

Yaşar Güler'den Gaziler Günü mesajı Yaşar Güler'den Gaziler Günü mesajı

Tutuksuz yargılanmaya devam edecek olan Durov’un salıverilme koşullarından biri de mahkeme bitene kadar Fransa’yı terk etmemesi. 

Durov, 24 Ağustos’ta, çocuk istismarı ve uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere 12 suç iddiasıyla hakkında açılan adli soruşturma kapsamında, Paris yakınlarındaki Le Bourget Havaalanında gözaltına alınmıştı.

Tutuksuz yargılanacak olan Durov ve başında bulunduğu Telegram şirketi suçlamaları reddetti. 

Durov’a yönelik gözaltının, Rusya’nın görüntüde Ukrayna ile, gerçekte ise neredeyse tüm Batı blokuyla karşı karşıya geldiği Ukrayna savaşının şiddetlendiği bir döneme denk gelmesi dikkat çekici bulunuyor. 

Aslen Rus olan, bununla birlikte Fransa ve Birleşik Arap emirlikleri vatandaşlıkları da bulunan Telegram’ın kurucusunun Fransa’da göz altına alınması çeşitli iddiaları ve spekülasyonları da berilerinde getirdi. Bunlardan birine göre, Fransa’da siyasetçiler Telegram’ı çok kullanıyor ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu çerçevede siyasi çıkar amacıyla Durov’u gözaltına aldırdı. 

Politico gazetesi muhabirleri ve vox.com muhabiri Ellen Ioanes bu konudaki iddiaları ve komplo teorilerini araştırdı. Durov’un tutuklanıp 4 gün sonra salıverilmesiyle ilgili her iki yayın organında da birer haber çıktı. İki yazıda özet olarak şöyle denildi:

“Fransız siyaset sahnesinden herhangi birinin Telegram sohbetini açtığınızda milletvekillerinin, kabine üyelerinin ve cumhurbaşkanlığı danışmanlarının çevrimiçi olduğunu veya yakın zamanda bağlandığını görürsünüz… Şifreli mesajlaşma uygulaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendisi de dahil olmak üzere siyaset ve medya çevrelerinde hevesle kullanılıyor. O yüzden Durov’un gözaltına alınması büyük sürpriz oldu… Durov, Fransız ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlığına sahip, ancak aslen Rus; Fransa, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini son derece eleştiriyor ve ekonomisine yaptırımlar uyguluyor. Ama Macron, tutuklamanın siyasi nitelikli taşıdığı iddialarını sert biçimde reddetti… Tutuklamaya tam olarak neyin yol açtığına ilişkin ayrıntılar sınırlı. Ancak Fransız savcılara göre Durov daha büyük bir Fransız soruşturmasının parçası olarak gözaltında tutuldu. Soruşturma dosyasında çocuk istismarı, para aklama ve uyuşturucu ticareti gibi suçlamalar yer aldığı ileri sürülüyor… Fransa bir de muhatap alınmamaktan şikayetçi. Politico’ya konuşan bir Fransız adalet yetkilisine göre, Telegram yetkililerle işbirliği yapma konusundaki isteksizliği nedeniyle Fransa’da hayal kırıklığı yarattı. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, ‘kirli dosyalara’ cevap vermeyi reddederek adaleti kızdırdılar”.

Editör: Elif Erbay