Verilere göre, TCMB’nin resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya kıyasla yüzde 3,5 oranında artarak 147,9 milyar ABD doları seviyesine ulaştı.
Döviz rezervlerinde güçlü artış
Temmuz ayındaki rezerv artışında en büyük payı döviz varlıkları üstlendi. Döviz varlıkları, Haziran ayına göre yüzde 7,5 artış göstererek 83,2 milyar ABD doları oldu. Bu artış, döviz piyasalarındaki hareketliliğin ve TCMB'nin döviz alımlarının etkisiyle gerçekleşti. Buna karşılık, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 1,6 oranında azalarak 57,2 milyar ABD doları seviyesine geriledi.
Kısa vadeli döviz yükümlülüklerinde azalma
Merkez Bankası’nın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış döviz yükümlülükleri, bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında azalarak 44,8 milyar ABD doları olarak kaydedildi. Bu tutarın 36,9 milyar ABD doları anapara, 7,9 milyar ABD doları ise faiz ödemelerinden oluşuyor.
Swap işlemlerinden kaynaklanan yükümlülükler 23,1 milyar dolar
Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı bankalarla gerçekleştirdiği swap işlemleri sonucunda oluşan net döviz ve altın yükümlülükleri ise 23,1 milyar ABD doları seviyesinde bulunuyor. Bu tutarın 33 milyon doları, bir ay vadeli swap işlemleri olarak kayıtlara geçti.
Şarta bağlı döviz çıkışlarında hafif düşüş
Şarta bağlı döviz çıkışları, yani 1 yıl içerisinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ve diğer yükümlülükler, bir önceki aya göre yüzde 1,8 düşüşle 48,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu kalem, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar, bloke hesaplar ve akreditif işlemlerini içeriyor.