Dünya

Taylor Swift konserlerine IŞİD iptali

Dünyaca ünlü şarkıcı Taylor Swift'in Avusturya'daki konserleri 'IŞİD terör planı' nedeniyle iptal edildi.

Abone Ol

ABD'nin Ortadoğu'da kalmak için kurduğu IŞİD terör örgütü Avrupa'da baş gösterdi. Milyonlarca fanı olan ünlü şarkıcı Taylor Swift'in konserinde terör saldırısı planlandığı iddiası, göz altına alınan 3 şüpheliden ikisinin "IŞİD'e bağlılık yemini ettiği" itirafıyla "cihatçı terör" gündemine evrildi. Avusturyalı yetkililer peş peşe açıklama yaparak çok sayıda insanın öldürülme tehlikesine dikkat çekiyor. Ancak zamanlaması dikkat çeken bu iddia önlenen bir saldırı mı, yoksa "İsrail'in bölgede düştüğü çıkmaz" gündemini unutturmak için ortaya atılan bir ABD planı mı? netleşmedi. 

IŞİD, Avrupa'da ortaya çıktı 

Taylor Swift'in Avusturya'daki bir dizi konseri, konser sırasında planlanan 'IŞİD terör saldırısı' nedeniyle iki gencin tutuklanmasının ardından iptal edildi.
Konserin organizatörü, Taylor Swift'in bu hafta Viyana'da vereceği üç konserin, stadyumda bir saldırı planlandığına dair hükümetten bilgilendirme yapıldığını ve iptal edildiğini duyurdu.
Barracuda Music, Instagram'da yaptığı paylaşımda, "Hükümet yetkilileri Ernst Happel Stadyumu'nda terör saldırısı planlandığı ihbarını teyit etti. Herkesin güvenliği için planlanan üç gösteriyi iptal etmekten başka seçeneğimiz kalmadı." ifadelerini kullanarak, tüm biletlerin iade edileceğini açıkladı.

 Şüpheli itiraf etti

Dünya çapındaki "Swiftie" hayranlarını şoke eden saldırıyla ilgili gözaltına alınan 3 şüpheliden biri Taylor Swift konserinde eylem yapmayı planladığını itiraf etti. 
Kuzey Makedonyalı 19 yaşında bir erkek olduğu belirtilen şüphelinin, 17 yaşındaki bir Avusturyalı erkekle birlikte çalıştığı tespit edildi. 
Avusturya istihbaratı açıklama yaptı 
İstihbarat teşkilatı, perşembe günü yaptığı açıklamada, Viyana'da Taylor Swift konserine çok sayıda insanı öldürmeyi amaçlayan bir intihar saldırısı planladığını söyledi.
İç istihbarat teşkilatı (DSN) başkanı Omar Haijawi-Pirchner düzenlediği basın toplantısında şüphelinin, "Patlayıcılar ve bıçaklar kullanarak bir saldırı düzenlemeyi planladığını" söyledi. Haijawi-Pirchner, şüphelinin amacının, konser sırasında kendisini ve çok sayıda insanı öldürmek olduğunu belirtti.
Açıklama yapan Avusturya Kamu Güvenliği Birimi Genel Müdürü Frankz Ruf, "Soruşturmalarımız sırasında hazırlık niteliğinde eylemleri farkettik ve 19 yaşındaki şüphelinin özellikle Viyana'daki Taylor Swift konserlerine odaklandığını tespit ettik" dedi.
Ruf, Perşembe günü  ORF radyosuna  , 19 yaşındaki gencin Ternitz kasabasındaki evinde "somut hazırlık eylemleri" gösteren kimyasal maddeler ve teknik cihazlar bulunduğunu söyledi. Yetkililer ayrıca El Kaide materyali de keşfetti.

"Terörist" in hazırlıkları basında

Avusturya basını, konuya yakın kaynaklara dayanarak, şüphelinin kimyasalları eski iş yeri olan Ternitz'deki bir metal işleme şirketinden çaldığını ve bomba yapımında ilerleme kaydettiğini bildirdi.
Haberlerde, saldırganın stadyum dışında toplanması beklenen kalabalığın üzerine araba sürmeyi planladığını, ayrıca bıçak ve pala kullanmayı da düşündüğü aktarıldı.

Reuters, Avusturya İçişleri Bakanlığı ve istihbarat servisi raporuna ulaşamadığını duyurdu. 

Şüpheli IŞİD-H üyesi

Geçen yıl da Viyana'daki eşcinsellerin yürüyüşüne karşı benzer bir durum yaşanmış,  IŞİD bağlantılı üç şüpheli yakalanmıştı. 
Saldırı önlense de ülkede düzenlenecek stadyum gösterileri, müzik festivalleri ve diğer büyük toplantılar için riskleri gözler önüne serdiği değerlendirmeleri yapıldı. 
ABD yayın kuruluşu ABC'nin kolluk kuvvetleri ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Avusturyalı yetkililer, Swift konseri tehdidi hakkında ABD istihbaratından bilgi aldı .
Kaynaklara göre şüphelilerden biri Haziran ayında Telegram üzerinden IŞİD'in yeniden canlanan kolu IŞİD-H'ye biat etti. Ancak iddia edilen komplonun grubun üyeleri tarafından yönetilmekten ziyade IŞİD'in ilhamıyla gerçekleştiği belirtildi.
Ruf, yabancı ortaklarla sürekli bilgi alışverişinde bulunulduğunu, bunun Avusturya makamlarının istihbaratıyla birleşince belirgin bir tehdit durumu ortaya çıktığını söyledi.
Swift’in Viyana'daki Ernst Happel Stadyumu'nda perşembeden cumartesi gününe kadar üç konser vermesi planlanıyordu. Biletleri tamamı satılmış olan konserlere her gün yaklaşık 65 bin kişinin katılması bekliyordu.  
Gösteriler, 17 Mart 2023'te ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Glendale kentinde başlayan ve 8 Aralık'ta Kanada'nın Vancouver kentinde sona ermesi planlanan, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarının rekor kıran Eras Turnesi'nin bir parçası olacaktı.