Pentagon, ABD'nin tartışmalı bir kararla Ukrayna'ya gönderdiği misket bombalarının perşembe günü itibarıyla teslim edildiğini açıkladı.

Misket bombaları, ateşlendikten sonra havada açılan ve içlerindeki daha küçük bombaları çeşitli yönlere dağıtan silahlar olarak biliniyor. ABD, bu misket bombalarını Ukrayna'ya göndererek ülkenin Rus hattını delme yeteneğini artırmayı amaçlıyor. ABD Başkanı Joe Biden, kararını vermeden önce ABD'nin önde gelen yetkilileriyle bir süre boyunca Ukrayna'ya bu tür silahların gönderilip gönderilmemesini tartışmıştı.

ABD, Ukrayna'ya binlerce misket bombası sağlayacağını belirtmiş, ancak belirli bir sayı vermedi.

UKRAYNA'YA ULAŞTI

Perşembe günü yapılan açıklamada, Genelkurmay Operasyon Direktörü, "Misket bombaları bu noktada Ukrayna'ya ulaştırıldı" dedi. Ancak misket bombalarının Ukrayna tarafından henüz kullanılıp kullanılmadığına dair ayrıntılı bilgi verilmedi.

Misket bombalarının kullanımı, sivillere yönelik oluşturduğu tehlikeler nedeniyle 100'den fazla ülke tarafından yasaklandı. Bu silahların en büyük tehlikelerinden biri, "patlamayan bombacıklar" olarak bilinen parçaların yerde patlamaması ve yıllar sonra ani bir şekilde patlaması.

ABD yönetimi, Ukrayna'ya gönderdikleri silahların daha az patlamayan parça içerdiğini iddia etti. Bu, ABD'nin gönderdiği bombalarda patlamayan parçaların daha az olduğu anlamına geliyor.

"SİVİLLERE ÖLÜMCÜL TEHLİKE OLUŞTURACAK"

ABD'nin bu kararı, insan hakları gruplarının tepkisine neden oldu. Uluslararası Af Örgütü, "misket bombalarının savaştan sonra bile sivillere ölümcül tehlike oluşturacağını" ifade etti. Birçok ABD müttefiki de bu kararı eleştirdi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, bu silahların şehir merkezlerinde kullanılmayacağını ve sadece düşman savunma hatlarını yarmak için kullanılacağını garanti etti.