İstanbul'da faaliyet gösteren yaklaşık 19 bin ticari taksi, Ocak ayında yapılan taksimetre zammına rağmen, yedek parça, işçilik, sosyal güvenlik prim artışları, araç trafik sigortası fiyatlarının yükselmesi, lastik, akü, madeni yağ gibi kalemlerdeki maliyet artışlarını gerekçe göstererek taksimetreye yeni bir zam talep ediyor.

Ayrıca, ÖTV'siz araç alımı için kanuni düzenleme bekleyen taksiciler, araçlarını yenilerken segment serbestliği ve %50 yerlilik oranı şartının kaldırılmasını istiyor.

SADECE 2 ARACA PLAKA TAKILIYOR

Taksi Ücretine Zam

Günümüzde, segment şartlarını yalnızca Fiat Egea ve Toyota Corolla karşılıyor. Fiat Egea manuel şanzımanlı iken, Toyota Corolla'nın sıfır modelleri tamamen otomatik şanzımanlı olarak üretiliyor. Manuel şanzımanlı Toyota Corolla'yı ikinci elde 0-2 yaş aralığında bulmak ise giderek zorlaşıyor. Ayrıca, ticari taksi olarak kullanılacak ikinci el araçların 50 bin liranın üzerinde tramer kaydı bulunmaması gerekiyor.

Benzine indirim geldi tabela değişti: 7 Eylül güncel akaryakıt fiyatları Benzine indirim geldi tabela değişti: 7 Eylül güncel akaryakıt fiyatları

İTEO TALEPLERİNİ AÇIKLADI

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO), Ocak ayında yapılan %28'lik taksimetre zammının yenisini talep etti. Yapılan açıklamada, maliyetlerin arttığına vurgu yapan İTEO, yüksek araç fiyatları nedeniyle taksicilerin araçlarını yenileyemediğini belirtti.

Esnafın refah payının artırılması için enflasyon üzerinde zam yapılması gerektiğini savunan İTEO, yarınki UKOME toplantısında bu taleplerini dile getirecek.

Editör: Elif Erbay