Gündem

Taksi sayısını artırmak tek başına çözüm değil

İBB’nin teklifinin UKOME’de oy birliğiyle kabul edilmesi ve İstanbul’a 2 bin 500 yeni taksi gelecek olmasını Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz’le konuştuk. Kararı olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Deniz, taksi sayısının artırılmasının tek başına çözüm olmayacağının altını çizdi.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2500 yeni taksinin hizmete alınmasını içeren sistemi, UKOME toplantısında oy birliğiyle kabul edildi. İstanbul'da hizmete alınacak 2 bin 500 adet yeni taksiler sadece dijital uygulamalar üzerinden hizmet verebilecek.

Uygulama kapsamında hizmete girecek 2 bin 500 taksi, yalnızca İBB lisanslı dijital taksi çağırma uygulamalarıyla hizmet vererek yoldan yolcu alamayacak. Ödemeler kredi kartı ve İstanbulkart ile alınacak. Taksi renk ve tasarımlarının, yolcuların dijital taksileri fark edebilecekleri şekilde yapılacağı belirlendi. Uygulama detaylarının İBB Meclisi'nde de görüşüleceği, başlangıç tarihinin taksi ihalelerinden sonra belirleneceği öğrenildi.

İstanbul'da 30 yıl boyunca 17 bin 395 olan taksi sayısı 2021'de alınan karar ile 18 bin 395'e çıkarılmıştı. Dün alınan kararla toplam taksi sayısına 2 bin 500 taksi daha ilave edilmiş olacak. 

Sorunu taksi esnafının şikayetlere kulak tıkayan tutumu büyüttü

Samimi Haber olarak İstanbul’a 2 bin 500 yeni taksinin gelmesinin taksi sorununa çözüm olup olmayacağını Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz’le konuştuk.

Taksi kararının 3-4 yıllık bir tartışmanın ardından Ankara’daki merkezi hükümetle İstanbul’daki yerel yönetimin uyuşması sonucu alındığını belirten Bülent Deniz, taksi sorununun bir süredir ciddiyetini artırarak devam ettiğini belirtti.

Taksi esnafının tüketicinin şikayetlerine kulak tıkayan tutumunun sorunu büyüttüğüne işaret eden Deniz, yeni taksilerin yolcu almak için uygulama tabanlı çalışacak olmalarının ticari araçların yolcu almak için boş olarak trafiği meşgul etmelerinin bir nebze olsun önüne geçeceği değerlendirmesinde bulundu.

Uygulama tabanlı ve durak merkezli çalışmak önemli

Deniz; durakların çoğalması, taksi butonu sayısının artırılması ve uygulama tabanlı çalışmanın teşvik edilmesiyle diğer taksiler için de boş olarak yolcu aramanın önüne geçilebileceğini söyledi.

Taksi sorununun çözümünün tek başına sayıyı artırmakla mümkün olmayacağını belirten Deniz, bu şekilde uygulama tabanlı ve durak merkezli çalışmanın sorunun çözümüne önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Yurttaşlar taksiye binmekten korkar hale gelmişti

Yurttaşların bir süredir taksiye binmekten korkar hale geldiğini vurgulayan Deniz, İstanbul’daki taksi odalarının şikayetleri geçiştirdiğini söyledi.

Odaların plaka sınıfının temsilcisi gibi davranmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirten Deniz, plaka sahiplerinin esnaflıktan uzaklaşan tutumlarının önlenmesi ve taksicilere eğitimler verilmesinin önemine işaret etti.