Dünya

‘Suyun faturası’ Ürdün’e 5 milyondan fazla oldu

Ürdün, su kıtlığı sorunu için kamu altyapı konusunda ünlü Fransız şirketlerle anlaştı. Dünyanın en büyük tuzdan arındırma tesislerinden birinin inşa edileceği projenin maliyeti 5 milyon doların üzerinde.

Abone Ol

Dünyanın en kurak ülkelerinden Ürdün, Fransız yatırımcılarla dünyanın en büyük tuzdan arındırma tesislerinden birini inşa etmek için bir anlaşma imzaladı.

Ürdün'ün resmi haber ajansı Petra, Başbakan Cafer Hasan'ın Parlamento'ya yaptığı açıklamada, projenin ülkenin şimdiye kadarki en büyük altyapı projesi olduğunu belirterek, değerinin 5 milyar doları aştığını söyledi.

4 FRANSIZ ŞİRKETTEN TALEP

Proje, Fransız altyapı uzmanları Meridiam'ın, SUEZ, Orascom Construction ve VINCI Construction Grands Projets ortaklığında imzalandı.

Meridiam, internet sitesinde yaptığı açıklamada, projenin Amman ve Akabe'ye 300 milyon metreküpten fazla içme suyu sağlayacağını ve üç milyondan fazla insana hizmet vereceğini belirtti.

Açıklamaya göre bu proje, haneler için toplam yıllık kullanılabilir evsel su teminini yaklaşık yüzde 60 oranında artıracak" ve ayrıca Kızıldeniz'den tuzdan arındırılmış suyu taşımak için yaklaşık 445 kilometre uzunluğunda boru hattı içerecek.

Petra, Ürdün Su ve Sulama Bakanı Raed Abu al-Suud, projenin "dönüştürücü potansiyelini" vurgulayarak, bunun "Ürdün'ün su güvenliği manzarasında önemli bir değişime işaret edeceğini" kaydetti.

Başbakan geçen ay projenin tamamlanmasının yaklaşık dört yıl süreceğini söyledi.

KIZILDENİZ-ÖLÜDENİZ PROJESİ GEÇMİŞTE KALDI

Fransızlarla yapılan anlaşma, Ürdün’ün 2021'de çekildiği Kızıldeniz-Ölüdeniz projesinden çekilmesinin ardından başlatıldı.

İsrail, Ürdün ve Filistin arasında 2013 yılında imzalana Kızıldeniz'de bir tuzdan arındırma tesisi inşa etmeyi de içeren proje, devam eden İsrail saldırıları nedeniyle 2021’de sonlandırılmıştı.

Ürdün halkının artan tepkisi üzerine dönemin Su Bakanı Muhammed en-Neccar, Haziran 2021'de Kızıldeniz-Ölüdeniz projesinin "artık geçmişte kaldığını" açıklamıştı.

TARTIŞMALI ÇÖZÜM

Tuzlu sulardan tuz ve diğer mineralleri uzaklaştırarak insan tüketimine veya sulamaya uygun tatlı su üretmeyi sağlayan Tuzdan arındırma tesisleri, özellikle su kıtlığı sorunu yaşayan Arap ülkelerinin çözüm için başvurduğu yöntemlerden biri.

Ancak uzmanlar, yeni araştırmalara dayanarak tuzdan arındırma tesisleri önceden düşünülenden daha fazla toksik madde içeren aşırı tuzlu atık su ürettiği ve denize döktüğünü, faydasından çok zararına dikkat çekiyor.