Almanya'da araçlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var Almanya'da araçlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var

Suudi Arabistan merkezli bir firma, Mısır'ın tartışmalı 'yeni başkenti'nde 1 milyar dolarlık son teknoloji bir gökdelen inşa etmeyi planlıyor.
Suudi Arabistanlı bir inşaat firması, gelecek yılın başlarında Mısır'ın "yeni başkentinde" temiz hidrojenle çalışan türünün ilk örneği olacak, 1 milyar dolarlık, 50 katlı bir ofis kulesinin temelini atmayı planladığını duyurdu.

Çölde gökdelen satmak

Kahire'nin doğusundaki çölde inşa edilen yeni başkente uluslararası müşterileri çekmeyi hedefleyen firma, projenin oldukça yüksek fiyatlarına karşı gelişmiş tasarımı övdü. 
Yeni Başkent, 6 milyon nüfusun yaşaması planlanları çerçevesinde Temmuz 2023'ten itibaren bakanlıklar taşınmaya başlasa da henüz çok sayıda sakinin yerleşmediği bildirildi.
Öte yandan demir yolu bağlantıları başta olmak üzere altyapı çalışmalarının da devam ettiği belirtildi.

2030 yılında tamamlanacak

Şirketin Proje Yöneticisi, Forbes Uluslararası Kulesi'nin tasarımına başlayacaklarını ve binayı 2030 yılına kadar tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı. 
Şirketin, 2021 yılında yeni başkentin iş bölgesinde kule için arazi satın aldığını belirtti. 
Yeni başkent, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin hayata geçirmeyi planladığı bir dizi mega projenin en iddialısı olarak gösteriliyor. 
Ancak bütçeyi zorladığı, borcu artırdığı ve bu yüzden hükümetin Uluslararası Para Fonu'nun baskısı altında kamu yatırımlarına sınırlama getirmesine yol açtığı için eleştirilerin hedefinde oldu. 
Yatırımcılar, Mısır'ın stratejik konumunda ve geniş işgücünde potansiyel gördüklerini, ancak ekonominin uzun süredir kötü yönetildiği ve düşük verimlilik nedeniyle projenin engellendiği düşüncesinde. 

Mısırlılara hitap etmiyor

 Eleştirmenler ise yeni başkentin sıradan Mısırlılara hitap etmediğini savunuyor. 
İleri siber güvenlik sistemleri, iki adet ultra hızlı VIP asansör ve bir helikopter pistinin yer alacağı belirtilen kulenin ayrıca Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki ilk net sıfır karbon kulesi olacağı  bildirildi. 
Kulenin elektrik ihtiyacının da cephesine yerleştirilen güneş panelleri ve sıvı formda taşınan temiz hidrojen ile üretileceği belirtildi. 
"Her türlü kamu hizmetine bağımlılığı tamamen ortadan kaldıracağı" düşünülen projede, Mısır'da yaşanan doğal gaz sıkıntısına bağlı kronik elektrik kesintilerinin olmaması da gösterilen hedefler arasında. 
 

Editör: Burçin Çelikkol