Haber Merkezi

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme görüşmeleriyle ilgili dikkat çeken mesajlar vermişti.

Suriye Meclisi’ne hitap eden Esad, Rusya, İran ve Irak’ın son dönemdeki arabuluculuk çabalarına değinerek “Arabulucuların ciddiyetine ve samimi çabalarına rağmen girişimlerde kayda değer bir ilerleme gerçekleşmedi” ifadelerini kullandı.

‘İki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için Türk güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini belirten Esad, ‘Terör gruplarına verilen desteğin son bulması gibi mevcut duruma neden olan politikaların tersine dönmesi gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yoktur" Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yoktur"

SANA’nın aktardığına göre Suriye lideri, görüşmelere başlamak için ise bunun bir ön şart olmadığını vurguladı.

Samimi Haber olarak Esad’ın bu açıklamasının ne anlama geldiğini Gazeteci Güngör Yavuzaslan’a sorduk.

Güngör Yavuzaslan-1

Güngör Yavuzaslan

Esad’ın terörden anladığıyla Türkiye’ninki bir değil

Esad’ın bu konuşmayı Suriye Meclisi’nde yaptığına dikkat çeken Yavuzaslan, “her türlü egemenlik haklarına saygı ve terörle mücadele” vurgusu yaptığına işaret etti, fakat Esad’ın “önşart” sözcüğünü kullanmadığını belirtti.

Bundan sonraki süreçte iki ülkenin istihbarat kurumları düzeyinde devam eden görüşmelerin bir ön protokolle resmiyete döküleceğini belirten Yavuzaslan, her iki ülkenin terörden kastının farklılıklar taşıdığına da dikkat çekti.

Türkiye’nin terörle YPG-PKK ve DAEŞ’i kastettiğini belirten Yavuzaslan, Esad’ın buna Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) da dahil ettiğine dikkat çekti. Yavuzaslan, öte yandan Esad’ın ÖSO’yla Cenevre ve Astana’da görüştüğünü de ifade etti.

ÖSO’ya ne olacak?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ÖSO’yu yarı yolda bırakmayacaklarına dair açıklamasını anımsatan Yavuzaslan, Türkiye’nin görüşmelerde bu konuya önem vereceğini vurguladı.

Görüşmelerin Rusya, İran ve Irak’ın arabulucuğunda devam ettiğini hatırlatan Yavuzaslan, Türkiye’de bulunan sığınmacıların çok büyük bir kısmının Halep bölgesinden geldiğini ve Halep’in tamamı olmasa bile önemli bir kısmının Esad’ın kontrolünde belirtti.

Yavuzaslan, sığınmacıların gönderilmesinin önemli bir yer tutacağı masada Halep’in de konuşulacağını dikkat çekti.

Editör: Ercan Çankaya