Dünya

Suriyeli heykeltıraş BM önünde dev heykeli parçaladı

Suriyeli heykeltıraş Halid Devva, Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü’nde Cenevre'deki BM binasının önünde dikkat çeken bir protesto gerçekleştirdi.

Abone Ol

Suriyeli ünlü heykeltıraş, Suriye'de yaşanan on binlerce kaybı kınamak amacıyla, cuma günü Cenevre'deki Birleşmiş Milletler ofisinin dışında yaptığı dev sanat eserini parçaladı.

Siyasi mesaj

30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü dolayısıyla BM ofisinin önünde toplanan kayıp Suriyelilerin yakınları da testere ve çekiçlerle sanatçının ahşap, alçı ve köpükten yapılmış heykeli parçalamasına yardım etti.

Fransa'da sürgünde yaşayan 39 yaşındaki heykeltıraş, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Sistemi protesto etmek, 'yeter' demek için buradayız. Gerçeği bilme hakkımız var" dedi.

Baskıcı gücü protesto

Dawwa'nın 3,5 metre yüksekliğindeki devasa heykeli "The King of Holes" (Deliklerin Kralı), sanatçının baskıcı gücü kınamasını yansıtan eseri, devasa bir gövdeye sahip bir hükümdarı tasvir ediyordu.

"Saklanması zor, kırılgan bir parça," dediği heykeli, daha sonra yıkmak niyetiyle 2021'de Paris'te yapmıştı.

Dawwa, 2012 başlayan Arap Baharı sürecinde kanlı ve uzun süren bir savaşa dönüşen Suriye’de gösterilere katıldı.

Mayıs 2013'te stüdyosunda çalıştığı sırada ve hava saldırısında ağır yaralandı. Hastaneden çıktıktan sonra iki ay hapis yattı.

Dawwa, çatışmalarda yaşananları sanat eserlerine yansıtarak bacakları, yüzü ve kolları küçük deliklerle dolu olarak heykeller yaptı.  

Sahada hak savunucuları arasında, 2013 yılında tutuklanan babasından haber alamayan 34 yaşındaki Wafa Mustafa da vardı.

Esad rejimi ve BM’ye mesaj

Wafa Mustafa, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bu heykel, buradaki tüm Suriyeli ailelere, yalnızca sevdiklerimizin gözaltına alınmasından sorumlu olan Esad rejimini temsil etmiyor" dedi.

Mustafa ayrıca, "Ancak aynı zamanda son 13 yıldır bizi yüzüstü bırakan ve Suriye'deki katliamı durdurmak ve Suriyelilere temel insan haklarını vermek için hiçbir gerçek eylemde bulunmayan uluslararası toplumu ve BM'yi de temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

Suriye’de kayıp sayısı bilinmiyor

Uluslarası hak örgütü kuruluşlarının birçoğuna göre, Suriye'de hükümetin baskısı ya da rejim karşıtı milislerin kaçırma eylemleri sonucu yaklaşık 100 bin kişi kayboldu.

2011 yılında hükümet karşıtı protestoların bastırılmasının ardından başlayan Suriye savaşı, yabancı orduların ve savaşçıların da dahil olduğu karmaşık bir çatışmaya dönüştü, 500 binden fazla insan öldü ve milyonlarca insan yerinden edildi.

Dawwa, heykelin deliklerinin ağaç kurdunun açtığı deliklere benzediğini söylüyor.

"Benim için bu umut gibi bir şey," dedi. "Her zaman onu kemiren bir şey vardır."