Ekonomi

Süper zengin patlaması: Son 10 yılda servet devleri yüzde 54 arttı

Dünya genelinde serveti 100 milyon doları aşan süper zenginlerin sayısı son 10 yılda yüzde 54 oranında arttı.

Abone Ol

Henley & Partners tarafından yayımlanan 2024 Senti-milyoner Raporu’na göre, bu kişilerin sayısı 29 bin 350'ye ulaştı. Özellikle ABD ve Çin, süper zenginlerin artışında başı çekiyor.

ABD ve Çin süper zenginlerin merkezinde

Rapora göre, son 10 yılda Çin’de senti-milyoner sayısı yüzde 108, ABD’de ise yüzde 81 oranında arttı. Avrupa’da ise bu oran yalnızca yüzde 26'da kaldı. Çin ve ABD, süper zenginlerin sayısındaki artışla dikkat çekerken, bu durumun bölgesel ekonomiler üzerindeki etkisi de giderek büyüyor.

Start-up’lar süper zenginlerin sayısını artırıyor

Raporda ayrıca, süper zenginlerin büyük bir kısmının girişimci ve şirket kurucusu olduğuna vurgu yapılıyor. Bu kişiler, kurdukları şirketlerle kendi ülkelerinde orta sınıf üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Dünyanın önde gelen şirketlerinin çoğunun, bu süper zenginler tarafından kurulduğu belirtiliyor.

ABD’nin hakimiyeti tehlikede

Raporda, süper zenginlerin yüzde 30'unun ABD’de yaşadığına dikkat çekilse de, yaklaşan başkanlık seçimlerinin ve vergi politikalarının süper zenginlerin göç etmesine neden olabileceği belirtiliyor. Özellikle Başkan Biden'ın önerdiği vergi artışlarının, serveti 100 milyon doları aşan kişileri ABD dışına yönlendirebileceği öne sürülüyor.

Asya’nın yükselişi ve Avrupa’nın durağanlığı

Asya şehirleri, süper zenginlerin en fazla tercih ettiği yerler arasında hızla yükseliyor. Pekin, Singapur, Şanghay ve Hong Kong, dünyanın en fazla süper zengin nüfusuna sahip ilk 10 şehir arasında yer alırken, Londra gibi Avrupa kentlerinde büyüme hızı giderek yavaşlıyor.

Süper zenginlerin yeni gözde şehirleri

2040’a kadar Asya ve Orta Doğu’daki bazı şehirlerin senti-milyoner nüfusunda yüzde 150'ye varan artışlar yaşanması bekleniyor. Dubai, Abu Dabi ve Riyad gibi şehirler, zenginlerin yeni tercihleri arasında yer alıyor.