HABER MERKEZİ

Trabzon Sümela Manastırı’nda 11. kez ‘yükseliş ayini’ gerçekleştirildi. Fener Rum Patriği Bartholomeos 2010 yılından bu yana ayine ilk kez katılmadı. Ayine katılım çok düşük oldu.

Bartholomeos’un, ayin tarihinin değiştirilmesini protesto etmek amacıyla katılmadığı iddia ediliyor.

Maçka ilçesindeki Altındere vadisinde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda Ortodoks Hristiyanlarca 'Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü' olarak kutsal kabul edilen 15 Ağustos günü ayin yapılıyordu. Ancak 2010 yılından bu yana ilk kez farklı bir tarihte, 23 Ağustos’ta yapılmasına karar verildi.

Bartholomeos gelmedi, Gelibolu Patriği yönetti

Ayin nedeniyle saat 08.00’dan sonra Maçka’dan manastır yoluna araç geçişlerine izin verilmezken, Sümela’ya da ayine geleceklerin dışında ziyaretçi kabul edilmedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un 2010 yılından bu yana ilk kez katılmadığı ayini Gelibolu Metropoliti'ne bağlı Patrik Stefanos Dinidis yönetti. Patrik Stefanos Dinidis, ayinin yapılmasında emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere yetkililere teşekkür ederek, ayine bu yıl katılmayan Patrik Bartholemeos’un selamlarını iletti.

50 kişi katıldı

Ayine Yunanistan ve Gürcistan’dan 50 civarında Ortodoks mezhebi mensubu katılırken, katılımın geçtiğimiz yıllara göre oldukça düşük olduğu gözlendi. Ayin sonunda katılımcılar tek tek inançlarına göre kutsandı, ekmek ve şarap verildi.

Feke'de sedir ormanının eşsiz manzarası Feke'de sedir ormanının eşsiz manzarası

Sümela’da ayin yapılmasına 88 yıl aradan sonra izin verilmiş, ilk kez 15 Ağustos 2010’da ayin yapılmıştı. 2015 yılında kaya düşmesi riskine karşı onarım ve düzenleme işleri için ziyaretlere ve ayine kapatılan manastır 4 yıl sonra açılmıştı.

Halk ve STK’lar tepkili

Sümela Manastırı’nda Ortodoks ayini düzenlenmesi kamuoyunda tepki görüyor. Bazı sivil toplum örgütleri de halkın tepkisini, açıklamalar yaparak destekliyor. Geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yapan Türk kamu-Sen; “Sümela bir kilise değil, bir müzedir, ören yeridir. Bu ayin yasa dışıdır ve iptal edilmelidir. Orada ayin yasa dışı biçimde yapılmaktadır. Bu ayinin dini hoşgörü ile bir ilgisi yoktur. Bu ayinin inanç turizmi ile de bir ilgisi yoktur. Bu ayinin Avrupa’da bulunan camilerdeki ibadet ile kıyaslanarak sözde ibadet özgürlüklerinin altına sığınması da mümkün değildir. Zira, Avrupa’da Müslümanlar yaşamakta ve ibadet için cami, açık bir ihtiyaçtır. Oysaki Sümela’da yapılacak ayine katılım yurtdışından, il dışındandır, amaçlıdır, organizedir. Hepimizin değer verdiği Meryem Anayı anmak için Sümela özel bir yer değildir” diye ayine tepki göstermişti.

Editör: Elif Erbay