Ercan Çankaya - Haber Merkezi

ABD’nin Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump, miting konuşması sırasında suikast girişiminden yaralı kurtuldu. Seçimin favorisi konumundaki eski başkan, Pensilvanya eyaletinin Butler şehrinde düzenlediği seçim mitinginde açılan ateş sonucu sağ kulağından yaralandı.

Kürsüde konuştuğu sırada 7 el silah sesinin duyulmasının ardından kanayan kulağını tutan ve yumruğunu havaya kaldırarak tepki gösteren Trump, korumaları tarafından çembere alınarak zırhlı aracıyla olay yerinden uzaklaştırdı. Olay sırasında miting alanında da panik yaşanırken, Butler Bölge Başsavcısı Richard Goldinger saldırganın ABD Gizli Servis ajanları tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Mitinge katılan bir ABD'linin de hayatını kaybettiği belirtilirken olayla ilgili suikast soruşturması başlatıldı.

İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi

Saldırganın nasıl bu kadar yakına girdiği soru işareti

ABD’deki bu suikast girişimi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Siyaset Bilimci Onur Erim, ABD basınında saldırıyı gerçekleştiren şahsın ABD’deki radikal sol örgüt Antifa’nın mensubu olduğu yolundaki iddiaları dile getirdi. Saldırganın 250-300 metre gibi nispeten yakın bir mesafeden ateş ettiğini belirten Erim, eski ABD başkanlarını ömürleri boyunca koruyan ABD gizli servisinin saldırganın Trump’ın yakın mesafesine kadar gelmesini fark etmemesinin ABD kamuoyunda soru işaretlerine neden olduğunu dile getirdi.

Onur Erim

Onur Erim

Muhafazakâr seçmen konsolide oldu

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen Kennedy suikastının bile hâlâ gizemini koruduğunu vurgulayan Erim, şu an itibarıyla suikast girişiminin detaylarıyla ilgili bir şey söylenemese de bu olayla birlikte ABD’deki muhafazakarların konsolide olduğunu dile getirdi. Amerika’daki muhafazakarların seçmen davranışının ya kendi başkan adaylarına oy vermek ya da hiç sandığa gitmemek yönünde olduğunu dile getiren Erim, suikast girişimiyle birlikte izlenimlerinin Trump’ı sevmediği için sandığa gitmeyecek olan muhafazakâr seçmenin de oy kullanacağı yönünde olduğunu aktardı. Bu durumun, zaten önde olan Trump’ı iyice öne geçirdiğini belirtti.

Trump tartışmasız bir şekilde öne geçti

Demokratların, Biden’ın adaylıktan çekilip yerine başka bir aday gösterildiği durumda bu handikabı aşıp aşamayacağını sorduğumuz Erim; hem teknik hem siyasi sebeplerle Biden’ın yarıştan çekilmesinin zor olduğunu dile getirdi. Öncelikle Biden için ciddi bir bağış toplandığını belirten Erim, ABD kanunlarına göre bu bağışı Biden’dan başkasının harcamayacağını dile getirdi. Ayrıca Biden’ın da yarıştan çekilmeye gönüllü olmadığını belirten Erim, ABD Başkanı’nın Demokrat Parti delegelerinden ciddi oranda bir oy aldığını belirtti. Bu insanların ABD seçim sistemine göre kime oy atacaklarını deklare ederek seçildiklerini, Biden’ın çekilmesi durumunda “madem bu aday iyi değildi niye seçtik” sorusunun Demokratları bir tartışmanın içine çekeceğini dile getirdi. Ayrıca bu ortamda Biden yerine aday olmak isteyecek Demokratların da kendilerini geri çekeceklerini belirten Erim, son olayla birlikte Trump’ın artık tartışmasız bir biçimde öne geçtiğini dile getirdi.

.

Editör: Ercan Çankaya