Ünsal Ergel/ANKARA

Seçimin ardından 6'lı masanın küçük ortaklarından en karlı çıkan partisi olarak TBMM’ye 15 milletvekili sokan DEVA Partisi’nin Meclis’te grup kurma çalışmaları tekrar başladı.
 
Grup kurmak büyük imkanlar sağlıyor

  
Meclis Genel Kurulu’nda halen 6 siyasi partinin grubu bulunuyor. En az 20 milletvekili ile temsil edilen siyasi partiler hem TBMM Genel Kurulu’nda hem de Ana Bina’da çalışma odası alabiliyor.


Grubu bulunan siyasi partiler, her yıl Hazine yardımı almanın dışında seçime şart aranmaksızın katılabiliyor ve Cumhurbaşkanı adayı önerebiliyor. Ayrıca haftalık olarak grup toplantısı yapma imkanı elde eden bu partiler, TBMM Başkanlık Divanı’nı ile Meclis İhtisas Komisyonlarına da üye veriyor.
 
İlk bağımsızlara gidildi
 
Bu imkanlara en yakın partilerden biri olan DEVA partisinin milletvekili transferi için ilk çaldığı kapı, bağımsızlar oldu. Ancak 7 bağımsız milletvekilinden 5’i ile yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı.
Demokrat Parti’nin bu tip oluşumlara sıcak bakmadığını da bilen Babacan, eski çalışma arkadaşı Ahmet Davutoğlu ile 25 kişilik bir sağlam grup kurmak için temasa geçti.
İki parti kurmayları arasında yapılan görüşmelerde pek çok konuda anlaşılsa da Davutoğlu’nun “Ben eski Başbakanım. Erken yada tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olarak beni gösterir ve desteklerseniz onay veririm” şartı kabul görmedi.
 
Dengeler değişti, masa tekrar kuruldu
 
Gelecek Partisi’nin 2 ay önce terk ettiği uzlaşma masası, yeni grup için tekrar kuruldu. Buna ise halen içinde bulundukları ve CHP’nin gönderdiği Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap ile tamamlanan Saadet Grubu’nun tekrar dağılma ihtimali sebep oldu. Gelecek Partisi’nin İstanbul Milletvekili Selim Temurci’nin “Cumhurbaşkanımıza destek olmamız lazım. Aramızda abi kardeş hukuk var” sözleriyle açıklamaları ile AK Parti’ye katılacağı yönündeki bilgiler, milletvekili kaybı yaşayacağı anlaşılan Davutoğlu’nu DEVA’ya tekrar yaklaştırdı.

Siyasette "teğmen" polemiği: CHP lideri Özel'den Erdoğan'a yanıt Siyasette "teğmen" polemiği: CHP lideri Özel'den Erdoğan'a yanıt

 Gelecek Ve Deva Partisi
 
3 Milletvekili AK Parti’ye katılacak iddiası
 
Bu arada Meclis kulislerinde Temurci ile beraber en az 2 Gelecek Partili milletvekilinin de AK Parti’ye katılacağı iddiaları gündeme geldi. Yerel seçimlerin ardından beklenen oyun alınamamasının ardından başlayan Gelecek Partisi’ndeki çatlak sesler artarken, bu katılımın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uygun bulması halinde bu hafta AK Parti Grup toplantısında olmazsa yeni yasama yılının ilk grup toplantısında gerçekleşmesi bekleniyor.
 
“Artık bu grubu ayakta tutamayız”
 
Halen 19 artı 1 şeklinde devam eden Saadet Grubu’nun bu çatlağı kapatamayacağı anlayan Ahmet Davutoğlu, parti kurmaylarına “Artık bu grubu ayakta tutamayız” diyerek diğer alternatif olan DEVA ile tekrar temas kurmalarını istedi. Daha önce de gizlice yürütülen bu temaslardan sonuç alınırsa DEVA Partisi, bu 28.Dönemde kurulacak 7.siyasi parti grubu olacak.

Editör: Haber Merkezi