Dünya

Sudan'da kolera salgını

Uzun süredir kıtlık tehlikesi uyarısı yapılan Sudan, şimdi de yıkıcı iç savaşın ortasında kolera salgınıyla karşı karşıya.

Abone Ol

Sudan Sağlık Bakanı, haftalardır süren yoğun yağışların ardından cumartesi günü , bakanlığın yayınladığı bir video ile kolera salgını ilan etti.

Sağlık bakanı açıkladı 

Haitham Ibrahim videoda, "Hava koşulları ve içme suyunun kirlenmesi nedeniyle kolera salgını ilan ediyoruz" dedi.
Kararın, "halk sağlığı laboratuvarında kolera virüsü tespit edilmesi" üzerine Kassala eyaletinin doğu eyaletindeki yetkililer, Birleşmiş Milletler kuruluşları ve uzmanlarla birlikte alındığını söyledi.
Kuzeydoğu Afrika ülkesi, ülkenin fiili yöneticisi Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki Sudan ordusu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Daglo liderliğindeki paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında Nisan 2023'ten bu yana savaş halinde .
Çatışma, 25 milyondan fazla insanı şiddetli açlıkla karşı karşıya bırakarak dünyanın en kötü insani krizlerinden birini ortaya çıkardı.

Kıtlık ilan edilmişti 

Darfur'un batısındaki geniş bir bölgede yer alan bir mülteci kampında kıtlık ilan edildi.
Kassala eyaleti ülkede haftalardır süren şiddetli yağışlardan kötü bir şekilde etkilendi. Oradaki yetkililer çok acil uluslararası yardım çağrısında bulundu.
Sel felaketi nedeniyle binlerce kişi yerinden oldu, özellikle çocuklarda ishal de dahil olmak üzere hastalık vakalarında artış yaşandı.
Dünya Sağlık Örgütü, koleranın genellikle bakteriyle kirlenmiş yiyecek veya suyun tüketilmesi sonucu ortaya çıktığını ve şiddetli ishal, kusma ve kas kramplarına neden olduğunu belirterek, ciddi susuzluğa yol açabileceği, bazı durumlarda birkaç saat içinde ölüme yol açabileceği uyarısı yaptı.

Sudan'daki çatışmalar devam ediyor

 BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 28 Temmuz itibarıyla 26 ülkede 307 bin 433 kolera vakası ve 2 bin 326 ölüm bildirildiğini bildirdi.
Sudan'daki savaş uluslararası insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını büyük ölçüde aksattı.
Çatışmanın her iki tarafın da, yerleşim yerlerinin ayrım gözetmeksizin bombalayarak savaş suçları işlediği bölgede 10 milyondan fazla insan yerinden edildi.
ABD'nin Sudan Büyükelçisi Tom Perriello, savaşta on binlerce kişinin öldüğünü, bazı tahminlere göre 150 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
ABD, Suudi Arabistan ve İsviçreli arabulucuların ev sahipliğinde Çarşamba günü İsviçre'de ateşkes görüşmeleri başladı, ancak Sudan ordusu katılmayı reddetti.
Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde daha önce yapılan görüşmelerde de bir anlaşma sağlanamamıştı.
Sudan, Birleşmiş Milletler'in yakın tarihin en kötü insani krizi olarak tanımladığı bir krizle karşı karşıya ve çatışmaların azalma belirtisi göstermediği belirtiliyor.