Etiyopya, Sudan'a taahhüdünü yerine getiriyor 

Sudan'da bir yıldan fazla süren savaşın ardından, yönetimdeki Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Salı günü Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'i ağırladı .
El- Burhan ile Ahmed arasındaki görüşme, Etiyopyalı liderin, 'Sudan'ın istikrarı için sürdürülebilir çözümler bulma taahhüdü' bağlamında gerçekleşti. 
İki ülke arasındaki  ilişkilerin masaya yatırıldığı görüşmede, iki halkın ortak çıkarlarına hizmet etmek amacıyla işbirliği alanlarının geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı.
Ahmed'in, şu anda ordu destekli hükümetin merkezi Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan kentine yaptığı ziyaret, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında 2023'ün Nisan ayında başlayan savaşın ardından gerçekleştirilen en üst düzey devlet ziyareti oldu.
Sudan'ın iktidardaki Geçiş Egemenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin "derinliğinin bir göstergesi" olduğu belirtildi. 

Gazze'de son 48 saatte 61 kişi öldü Gazze'de son 48 saatte 61 kişi öldü

kapalı kapıla arkasında görüşme 

Konsey'den yapılan açıklamada, basına kapalı gerçekleşen görüşmede,Burhan'ın, Ahmed'e, "terörist Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milislerinin devlete ve kurumlarına karşı başlattığı isyanın arka planında Sudan'daki durum" hakkında bilgi verdiği bildirildi.  
"Milislerin, devletin altyapısını tahrip ettiğinin ve ulusal kurumları hedef aldığının" altını çizen Burhan, (HDK'nin) Sudan halkına karşı suç ve zulüm işlediğine dikkati çekti.
Etiyopya Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre ise, Ahmed'in "Sudan'ın istikrarı için sürdürülebilir çözümler bulma konusundaki kararlılığı" bağlamında gerçekleşti. 


Ziyaretin zamanlaması da dikkat çekti 


Öte yandan ziyaret, Afrika Birliği'nin Burhan ile eski yardımcısı HDK komutanı Muhammed Hamdan Daglo arasındaki ateşkes görüşmelerini yeniden başlatmayı amaçladığı bir dönemde gerçekleşti. 
Burhan'ın yanında yer alan ordu yetkilileri, Doğu Afrika'daki bölge liderlerini "terörist milislerle" işbirliği yapmakla suçlayarak, arabuluculuk girişimlerini şimdiye kadar reddetti .
Toplantı ayrıca, Ahmed'in bölgedeki rakibi Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Burhan hükümetinin önemli üyeleri de dahil olmak üzere Sudanlı sivil ve siyasi liderleri, savaşı sona erdirme görüşmeleri için ağırlamasından iki gün sonra gerçekleşti.
ABD ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerin arabuluculuk çabaları defalarca başarısızlıkla sonuçlandı.

Birleşmiş Milletlere göre, 48 milyonluk ülkedeki çatışmalarda 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda..

Editör: Burçin Çelikkol