Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde artan şiddet ve cinayet olaylarına ilişkin suç işlemeyi alışkanlık haline getiren kişilerin sokakta dolaşmaması gerektiğinin altını çizip Ceza İnfaz Hükümleri'nde değişikliğe gidileceğini açıkladı.

Onlarca suç kaydı olan şüphelilerin tutuklu yargılanacağını duyuran Erdoğan, "Tutukluluk süresi, kişinin işlediği suçlar ve alacağı cezalarla orantılı belirlenecek" dedi.

Belirli suçlarda cezanın yüzde 10'unun cezaevinde geçirileceğini açıklayan Erdoğan, "İnsanlarımızın hayatını güvenle hissedebilmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Ümit Özdağ Samimi Haber’e konuştu: “Meclisin yeni anayasa yapma yetkisi yok” Ümit Özdağ Samimi Haber’e konuştu: “Meclisin yeni anayasa yapma yetkisi yok”

Mahkemeler birbirinden habersiz yargılama yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sinyalini verdiği değişikliğin muhtemel çerçevesini, yeni sistemde nelerin getirileceğini AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Avukat Metin Tarhan’a sorduk.

Erdoğan’ın söylediklerinin suç işlemeyi alışkanlık haline getiren herkes için geçerli olduğunu vurgulayan Tarhan; terör, cinayet, cinsel saldırı gibi katalog suçlarda mahkemeler birbirinden habersiz yargılama yaptığı için çok sayıda suç dosyası bulunan bazı zanlıların serbest kalabildiğini açıkladı.

Adalet Bakanlığı’nda kurulacak bir birimle bu durumun önüne geçileceğini vurgulayan Tarhan, bu tür suçlardan yargılanan kişilerin diğer dosyalarının yargılamayı yapan mahkemeye gönderileceğini söyledi.

Böylelikle gerçekleşmiş bir tutuklama varsa bunun hemen infaz edilebileceğinin altını çizen Tarhan, Ceza İnfaz Yasası’nın değiştirilmesinin de hükümetin gündeminde olduğunu belirtti.

2 yıldan az ceza almışlarsa bile yüzde 10’unu yatacaklar

Yeni düzenlemeyle bazı suçlarda kişi 2 yıldan az bir ceza almışsa bile bunun en az yüzde 10’unu yatmasının mümkün olacağını söyleyen Tarhan, 2021’e kadar işlenen suçlarda çoğu kişiye denetimli serbestlik verildiğini hatırlattı.

Yasa geriye uygulanamayacağı için bunun eski suçlarda halen geçerli olduğunu belirten Tarhan, bundan sonraki süreçte işlenen suçlarda ceza az da olsa suçlunun cezaevinde yatmasının önünün açılacağını vurguladı.

Ceza İnfaz Kanunu mutlaka yeniden düzenlenmeli

Bundan önceki süreçte katalog suçlarda cezanın 4’te 3’ünün, diğer suçlarda 4’te 2’sinin cezaevinde çekildiğini belirten Tarhan, yeni dönemde bu konuda da düzenlemeye gidileceğini belirtti.

Hükmün geriye bırakılmasının da yapılacak düzenlemeyle zorlaştırılacağını söyleyen Tarhan, bu değişikliklerin gerekli olduğunu vurguladı.

Ülkemizde suç toplumu olma yönünde bir gidişat olduğunu belirten Tarhan, Ceza İnfaz Yasası’nın mutlaka revize edilmesi gerektiğine işaret etti.

Editör: Ercan Çankaya