Prof. Dr. Metehan Çiçek liderliğindeki araştırmacılar, dopamin düzeyi ile stresin zaman algısı üzerindeki etkilerini inceledi ve çarpıcı sonuçlar elde etti.

Yapılan deneylerde, stres altında beyinlerin zaman algısı görevini yerine getirme yeteneğinin azaldığı tespit edildi. Stres, zaman algısını kontrol eden beyin bölgelerinin aktivitesini bozarak zamanı yavaşlatıyor gibi algılanmasına neden oluyor. Ancak, dopamin düzeyi yüksek bireylerde durum farklı. Onların zaman algısı daha doğru ve stabil olduğu gözlemlendi.

Stres Yönetimi Teknikleri Ve Yüksek Tansiyon Ilişkisi

‘Ağrılardan eklem enjeksiyonu ile kurtulmak mümkün’ ‘Ağrılardan eklem enjeksiyonu ile kurtulmak mümkün’

Prof. Dr. Çiçek, araştırmanın sonuçlarını şu sözlerle açıkladı: "Stres altında dopamin seviyeleri yükseliyor ve bu durum beyindeki zaman algısı görevini yerine getiren bölgelerin daha verimli çalışmasını sağlıyor. Bu, zaman algısının stres altında neden değiştiğini anlamamıza yardımcı oluyor."

Araştırmanın ikinci bölümünde ise 44 sağlıklı bireyin tükürük örneklerinden DNA metilasyonu incelendi. Bu inceleme sonucunda, dopamin düzeyi yüksek olan bireylerin zamanı daha doğru algıladığı belirlendi. Bu bulgu, stres altında dopamin seviyesinin artmasıyla zaman algısının daha stabil hale geldiğini ortaya koydu.

Stres Unutkanlığa Yol Açıyor

Çiçek, elde edilen bulguların depresyon, şizofreni ve parkinson gibi hastalıkların tedavisinde ve tanısında önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Depresyon hastalarının zaman algısının bozulmasının dopamin sistemindeki sorunlarla ilişkili olabileceğini vurgulayan Çiçek, bu bulguların hastalıkların gizemini çözme ve tedavi yöntemlerini geliştirme konusunda yeni bir bakış açısı sunabileceğini ifade etti.

Uykuda Stres Yaşamak

Çalışmanın sonuçları, bilimsel dergiye sunulmak üzere hazırlanırken, Dr. Güvem Gümüş Akay ve Dr. Gözde Vatansever tarafından bu önemli bulguları içeren doktora tezleri yazıldı. Türk araştırmacıların elde ettiği bu bulgular, beynin karmaşık yapısını ve zaman algısının mekanizmalarını anlamamıza yeni bir ışık tutuyor.