NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvurusu konusunda önemli bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirtti, yarın Madrid'de Finlandiya, İsveç, Türkiye ve NATO arasında dörtlü bir görüşme yapmayı önerdiğini duyurdu. Görüşmenin amacının ise Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularında ilerleme sağlamak olduğunu söyledi.

TÜRKİYE NEDEN İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKIYOR?

Türkiye, 1952'den bu yana üye olduğu NATO'nun açık kapı politikasını destekleyen bir tutum izliyor. Soğuk Savaş sonrası dönemde 1999 ve 2004'de eski Sovyet bloku ülkelerinin ittifaka katılmasını da destekledi. İsveç ve Finlandiya'nın katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermemesi" ve PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'ye destek vermeleri oluşturuyor.

İsveç hem de Finlandiya'nın PKK üyelerine ev sahipliği yapması tüm Türkiye’yi rahatsız ediyor. Özellikle İsveç'in YPG'ye askeri ekipman ve mali destek sağlıyor. Türkiye, bu ülkeden yargılamak için talep ettiği 21, Finlandiya'dan talep ettiği 12 kişinin iade edilmemesini de gündemde tutuyor.