TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulunda grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, gündeme ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, Srebrenitsa soykırımının ikinci dünya savaşının ardından insanlık tarihinin gördüğü en büyük vahşet olduğunu dile getirdi. Katliamın, Avrupa'nın ortasında meydana geldiğini ve buna sessiz kalındığını vurgulayan Kavuncu, “Avrupa, Sırplı sporcuların çetnik işaretine sessiz kaldı ancak bozkurt işaretine tahammül edemedi” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Srebrenitsa soykırımında Batı'nın sessiz kaldığını hatta bazı ülkelerin soykırıma yardım ettiğini söyledi. Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenleri rahmetle anan Akçay, insanlığın bir daha böyle acılar yaşamamasını diledi.

“Srebrenitsa'da yaşanan vahşetin bir benzeri bugün bütün dünyanın gözü önünde Filistin'de yaşanmaktadır”  diyen Akçay, Birleşmiş Milletler ve uluslararası örgütlerin İsrail'in katliamını kınamaktan öteye gidemediğini söyledi. Akçay, Gazze'de yaşanan katliamların sona erdirilmesi konusunda TBMM'ye önemli sorumluluk düştüğünü belirtti.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Srebrenitsa katliamının Avrupa'nın gözü önünde gerçekleştiğini söyledi. Koçyiğit, “Bütün insanlık tarafından lanetlenen bu katliamda, yaşamını yitirenleri anıyorum” dedi.

Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı

Çok anlamlı bir karar

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenleri rahmetle andı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, 11 Temmuz'un Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü ilan edildiğini belirten Gül, bunun çok anlamlı bir karar olduğunu ifade etti.

Srebrenitsa'nın Avrupa'nın ortasında bir soykırımın adı olduğunu ifade eden Gül, Srebrenitsa'nın insanlık tarihinin en kara lekelerinden birisi olduğunu vurguladı.

Dünyanın, soykırımı engelleyemediğini, yıllar sonra sadece "pardon" dediğini belirten Gül, "Srebrenitsa'yı da Batı'nın ikiyüzlü tavrını da unutmadık, unutmayacağız. Bugün aynı anlayışının izdüşümünü Gazze'de görüyoruz. İsrail'in soykırım suçlarına karşı bugün de aynı sessizlik var. 1995'te Srebrenitsa'da sınıfta kalan uluslararası toplum, bugün yine batı cephesinde yeni bir şeyin olmadığını bizlere bir kez daha göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Genel görüşmede her partiden çeşitli milletvekilleri söz alarak katliama ilişkin fikirlerini aktardılar. Bu arada Genel Kurulda bazı milletvekilleri, yakalarına, soykırımın sembolü olan Srebrenitsa çiçeği taktı.

Editör: Elif Erbay