MERT SAYAN – HABER MERKEZİ
Gazze’deki insani durum ve esir takası sürecine dair son gelişmeler, İsrail’in anlaşmalara yeterince uyum sağlamadığına işaret ediyor. Ayrıca, esir takas sürecinde de anlaşmanın birinci aşamasının tamamlanmasına rağmen ikinci aşamanın uygulamaya konulmaması, ateşkesin kalıcı hale gelmesi açısından önemli bir engel oluşturuyor.
Filistinli Gazeteci - Siyaset Araştırmacısı Mohammed AbuTaqiya, Samimi Haber’e yaptığı açıklamada, belirlenen anlaşma çerçevesinde başlatılan sürecin, İsrail tarafından gereken şekilde yerine getirilmediğini vurguladı. Ayrıca, İsrail’in yalnızca esir meselesiyle sınırlı kalmadığını, son gelişmelerle birlikte insani ihtiyaçlarında büyük ölçüde yerine getirilmediğini belirtti.
Gazze’ye 200 bin çadırın gönderilmesi gerektiğini hatırlatan AbuTaqiya, bunun yalnızca 70-80 bininin girişine izin verildiğini, yani yüzde 65’lik bir eksiklik olduğunu ifade etti. Ayrıca, 60 bin konteynerin Gazze'ye girmesi gerektiğini belirten AbuTaqiya; “Şu ana kadar 100’ün altında konteyner girdi. Bu durum yüzde 5’i bile geçmiyor. Sağlık sistemi için gerekli ekipman ve iş makinelerinin de Gazze’ye girmesi gerekiyor. Ancak, bu konuda da büyük bir eksiklik var. İsrail’in anlaşma şartlarını yerine getirmede ciddi bir yetersizlik sergiliyor. Molozların kaldırılması ve şehitlerin cesetlerine ulaşılması için gerekli olan ekipman ve makinelerin girişine izin verilmiyor. Gazze’de yaklaşık 11 bin ile 12 bin kayıp var. Ayrıca, yeniden inşa süreci için 500 iş makinasının girişinin gerekiyor. Ancak, şu ana kadar hiçbir makinenin girişine izin verilmedi” diye konuştu.
“ESİR TAKASI ASKIYA ALINDI”
AbuTaqiya, Hamas tarafından anlaşmaya uygun olarak esirlerin serbest bırakılması sürecinin hızlandırılması yönünde bir teklif yapıldığını, esir takas sürecinin yedinci turunun birinci aşamasında, Hamas’a ait dört cenazenin teslim edilerek karşılığında 600 Filistinlinin serbest bırakılmasının gerektiğini belirtti. Ancak, Netanyahu ve İsrail yönetiminin aldığı kararla esirlerin son anda otobüslerden indirildiğini, Filistinli esirlerin gece geç saatlere kadar bekletildikten sonra tamamen askıya alınan bir karar verildiğini ifade etti.
ABD’nin de her zamanki gibi İsrail’in arkasında durmaya devam ettiğini belirten AbuTaqiya, şöyle devam etti:
“Anlaşma varken, hiçbir şey bilmeden ya da anlamadan yapılan açıklamalar sana inanan ve güvenen insanları satmaktır. ABD’nin bu tutumu bir kibrin ifadesidir. Bir anlaşmayı garantör olarak sen yapmışsan, sonunda bu anlaşma senin itibarının bir parçası haline gelir. Bunu da görüyoruz. Sen bir anlaşmayı bir garantör olmuşsun. Orada arabuluculuk yapmışsın artık bu anlaşma senin itibarının bir parçası”.
“İSRAİL’E BASKI UYGULANMASI LAZIM”
İsrail’in anlaşmaya uymaması durumunda, İslam dünyası başta olmak üzere tüm dünya tarafından daha büyük baskılar yapılması gerektiğini dile getiren AbuTaqiya, özellikle Mısır ve Katar gibi Arap ülkelerinin bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi. İsrail’e, anlaşmaya uyma konusunda ciddi bir baskı oluşturulmasının gerektiğini belirten Ebu Taqiya, aksi takdirde İsrail’in, daha önce verdiği sözlerden geri adım atmaya ve engel koymaya devam edeceğini ifade etti.
“NETANYAHU İKİNCİ AŞAMADAN KAÇIYOR”
AbuTaqiya, Netanyahu’nun esir takas sürecinin birinci aşamasında kalmaya ısrar ettiğini ve bu nedenle ateşkesin kalıcı bir hale gelmesi için gereken ikinci aşamaya geçmekten kaçındığını belirtti. Ayrıca, Netanyahu’nun bu tutumunun tüm tarafların önünde engel teşkil ettiğini ve dünya kamuoyunu farklı bir yöne yönlendirmeye çalıştığını söyledi. Tüm esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmanın mevcut olduğunu ve bu anlaşmanın adım adım işlediğini vurgulayan AbuTaqiya, ‘Bütün esirlerin serbest bırakılmasını istiyoruz’ şeklinde bir propaganda yürütüldüğünü ifade etti.
Netanyahu’nun anlaşma maddelerine sadık kalmayarak, diğer tarafı suçlamaya çalıştığını ve bu şekilde kendi yolunu izlemeye çalıştığını belirten AbuTaqiya; “Sorun, esirlerin tamamını ya da bir kısmını bırakmak değil, asıl sorun varılan anlaşmanın uygulanmamasıdır” dedi.
“KANSIZ SOYKIRIM UYGULUYORLAR”
AbuTaqiya, esir takas sürecinin birinci aşamasının yüzde 40'ının bile yerine getirilmediğini belirtti. Gazze’deki insani durumun son derece kritik bir noktada olduğunu vurgulayan AbuTaqiya; “İsrail’in burada yaşayan insanların ihtiyaçlarını kullanarak baskı oluşturmaya çalışıyor. Son birkaç saat içinde, sabah saatlerinde 6 Filistinli çocuk soğuktan hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.
Bu ölümleri ‘öldürülme’ olarak nitelendiren AbuTaqiya; “Bu kansız, bombasız soykırımı sürdürmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
AbuTaqiya, ateşkesin başladığı 19 Ocak’tan bu yana, 120 Filistinli’nin yaşamını yitirdiğini ve bunların çoğunun soğuk nedeniyle hayatını kaybettiği iddialarına karşılık, aslında bunların büyük bir kısmının İsrail’in sorumsuzluğu ve insani yardımların sağlanmaması yüzünden öldüğünü ifade etti. Bunun sadece bir anlaşmaya aykırılık değil, aynı zamanda evrensel bir insanlık sorunu olduğunu belirterek; “Bu görevleri yerine getirebilmek için İslam dünyasının bir an önce gereken adımları atması gerektiğine inanıyorum” dedi.