Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Şili'nin Güney Afrika'nın İsrail'e karşı devam eden yargı sürecine katılmak için cuma günü resmen başvuruda bulunduğunu duyurdu.

Müdahil olan ülke sayısı 13'e çıktı 

Güney Afrika, geçen yılın aralık ayında BM'nin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında dava açtı.
Şili, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Tüzüğü'nün 63. maddesi uyarınca açılan davaya müdahil olma niyetini dile getiren son ülke oldu. 
Şu ana kadar Güney Afrika davasına katılmak için başvuruda bulunan veya katılma niyetlerini açıklayan ülke sayısı 13'e yükseldi. Bu ülkeler arasında Türkiye, Mısır, İspanya, Belçika ve Nikaragua yer alıyor. 

BMGK'dan İsrail'e kötü haber! Karar kabul edildi... BMGK'dan İsrail'e kötü haber! Karar kabul edildi...

Güney Afrika'nın "Anıt" hazırlığı 

Şili'nin davaya başvurusu, Güney Afrika Devlet Başkanı  Cyril Ramaphosa'nın  davaya olan bağlılığını yinelemesinin ardından geldi. 
Ramaphosa cumartesi günü gazetecilere, "Anıt olarak adlandırdıkları, yüzlerce sayfadan oluşan devasa bir eserin sunulması için hazırlık yapıyoruz" diyerek davayı sürdürmeye kararlı olduklarını açıkladı. 
Haziran ayında Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, parlamentoda yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun, Filistin topraklarına aylardır sürdürdüğü saldırıda ayrım gözetmeyen ve orantısız güç kullanmasını eleştirerek davaya destek olacaklarını açıklamıştı. 
Boric, "Bu eylemler uluslararası toplumun kararlı ve kalıcı bir tepki vermesini gerektiriyor" ifadelerini kullanmıştı. 
Şili Devlet Başkanı, İsrail'in saşdırılarının "hiçbir haklı gerekçesi olmadığını" ve "kabul edilemez" olduğunu söyledi. 
Şili, Ocak ayının başlarında Meksika ile birlikte Gazze ihtilafının araştırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM)   başvuruda bulundu .
Şili, 2011 yılından bu yana Filistin'i egemen bir devlet olarak tanıyor. 


 

Editör: Burçin Çelikkol