Prof Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı ve Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Emre Avşar, sosyal medya platformlarına getirilen erişim engellemelerinin, yasal gerekçeleri olmaması halinde anayasaya aykırı olduğunu ve bu durumun hak ihlallerine sebebiyet verebileceğini belirtti. Avşar, bu engellemelerin ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkı gibi temel anayasal hakları ihlal edebileceğini de vurguladı.

Sosyal medya yasaklarının yasal boyutu

Erişim engellemelerinin hukuki temelini sorgulayan Av. Emre Avşar, bu tür kararların hukuk devleti ilkelerine aykırı olabileceğini ifade etti. “Erişim engellemeleri, Anayasa’da güvence altına alınan hakları kısıtlayabilmekte ve demokratik toplum düzenine zarar verebilmektedir,” diyen Avşar, bu tür uygulamaların hukuka aykırı olabileceğini belirtti.

Instagram Rehberi: Nedir? Nasıl Kullanılır ve Ne İşe Yarar? - TurkNet Blog

Anayasal haklar ve erişim engellemeleri

Av. Emre Avşar, sosyal medya platformlarına getirilen erişim engellemelerinin anayasal hakların ihlali sonucuna sebebiyet verebileceğini ifade ederek, “Anayasa’nın 26. maddesi gereğince herkes, düşüncelerini açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hakkın kullanılması, bilgiye erişim hakkıyla doğrudan ilişkilidir. Sosyal medya erişim engelleme kararları, bu hakları zedeleyebilmektedir” dedi.
 

Ediz Martin, İYİ Parti'den CHP'ye katıldı Ediz Martin, İYİ Parti'den CHP'ye katıldı

Instagram'ın erişime engellendiği ülkeler

  • Çin 
  • İran 
  • Kuzey Kore 
  • Rusya 
  • Türkiye 

Editör: Beyza Pınar