Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan toplam 26 mahkumun karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu gerçekleşti. 

Takas için gelen ABD ve Rusya uçakları Esenboğa Havalimanı’na indi.

Takas edilen mahkumlar arasında Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershckovic de bulunuyor. Eski Deniz Piyadesi Paul Whelan da takas edilenlerden biri. 10 rehine Rusya’ya, 13 rehine Almanya’ya, 3 rehine de ABD’ye iade edildi.

Sakarya'daki fabrika patlamasında 1 kişi hayatını kaybetti Sakarya'daki fabrika patlamasında 1 kişi hayatını kaybetti

MİT'ten yapılan açıklamada, "Teşkilatımız koordinesinde bugün bir takas operasyonu gerçekleşecektir. Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir" denildi.

Dış basında, daha önce Rusya ve Belarus ile ABD, Almanya ve Slovenya arasında büyük ölçekli bir esir takası gerçekleştirileceğine dair haberler yer almıştı.

Anlaşma çerçevesinde serbest bırakılan kişiler içerisinde Kremlin muhalifi İngiltere ve Rusya çifte vatandaşı Vladimir Kara-Murza, Rus muhalif Ilya Yashin ve insan hakları savunucusu Oleg Orlov'un da bulunduğu kaydedildi.

Kamuoyunda sıkça duyulan isimler de var 

Tüm tarafların uzun bir süredir istediği ve yerel basınlarında yankı uyandıran önemli isimler takas kapsamında değişime konu oldu. Bu kişiler arasında; RF’de cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan GERSHKOVICH ile ABD Deniz Piyadesi Paul WHELAN, Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico KRİEGER, Rus muhalif İlya YASHİN ve Almanya’da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim KRASİKOV gibi kamuoyunda adı sıkça duyulan isimler yer aldı.

Takas operasyonunu MİT yönetti 

Ankara’da 7 ayrı ülke arasındaki bu takas operasyonu, müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar MİT yönetti. Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemlerini, lojistik planlamalarını ve ihtiyaçlarını MİT karşıladı. Taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyon da MİT üzerinden sağlandı.

Esirler, uçaklardan MİT gözetiminde alındı 

Takasın gerçekleştiği Ankara’da da rehinelerin değiş-tokuşu MİT’in kontrolünde yapıldı. Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeniyle şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi. Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT’in onayı ve talimatları ile yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçakların dönüşü de yine MİT’in onayı gerçekleştirildi.

Editör: Ercan Çankaya