Ercan Küçük - Haber Merkezi

Dijital verilerimiz çalınmaya devam ediyor. Sadece son bir ayda bildirilene göre 3 kez veri ihlali yaşandı, yaklaşık 800 bin kişinin verileri çalındı. Sızdırılan veriler içinde kişisel veri kategorilerinin kimlik, özlük, hukuki işlem, işlem güvenliği, sendika üyeliği gibi bilgiler yer alıyor. 

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), internet sitesinde yaşanılan veri ihlallerini yayınlıyor. Son bilgilere göre son bir ay içinde 3 şirket tarafından veri ihlali bildirimi yapıldı, yüzbinlerce kişinin verileri çalındı. Çalınan veriler vatandaşa hiç tanımadığı kişi ve kuruluşlardan hatta Endonezya, Malezya gibi yabancı ülkelerden mesaj, arama olarak dönüyor.

25 Temmuz’da Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago isimli şirketin KVKK’ya yaptığı bildirime göre siber saldırı sonucu dünya çapında yaklaşık 791.784 kişinin verileri çalındı. İhlalden Türkiye’den kaç kişinin etkilendiğine ilişkin net bilgi verilmedi.

8 Ağustos’ta yapılan bildirimin kaynağı ise Maltepe Üniversitesi oldu. Veri hırsızlığının kaynağı olarak siber saldırganın veri sorumlusunun sistemlerinde yer alan bir kullanıcı hesabının parolasını ele geçirdiği ve fidye yazılımı saldırısı gerçekleştirmesi gerekçe gösterildi. Bildirime göre siber saldırgan, veri sorumlusundan fidye talebinde dahi bulunmuş. Bildirimde ihlalden kaç kişinin etkilendiği belirtilmedi.

"Benim için küfür seansı veriyorlar” demişti… FEYDER’den Cübbeli Ahmet Hoca'ya cevap: Asılsız, iftira "Benim için küfür seansı veriyorlar” demişti… FEYDER’den Cübbeli Ahmet Hoca'ya cevap: Asılsız, iftira

18 Ağustos’ta Gündoğdu Mobilya tarafından yapılan veri ihlali bildiriminde, ihlalden etkilenen kişisel verilerin; kimlik, iletişim, lokasyon, özlük, hukuki işlem ve müşteri işlem verileri olduğu ve ihlalden etkilenenlerin çalışanlar, kullanıcılar ve müşteriler olduğu belirtildi. İhlalden kaç kişinin etkilendiğinin tespit edilemediği ifade edildi.

Editör: Uğur Kaçar