Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), özellikle son yıllarda siyasetin gündeminde yer alan başlıklar üzerinden insanları karşı karşıya getirerek prim elde eden sokak röportajlarına el atıyor.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 'sokak röportajları' veya 'vatandaşın görüşü' gibi çeşit adlarla sunulan mülakatların basın etik değerlerine aykırılık teşkil edecek boyutlara ulaştığını belirtti.
“Gerekli çalışmalar yapılıyor”
Şahin, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Ekonomik ya da siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla 'Sokağın Sesi' adı altında masumane bir formatta pazarlanan röportajlar, ancak ve ancak yayıncısının öznel fikrini destekleyen görüşler olarak dikkat çekmektedir. Sadece verilmek istenen mesaj doğrultusundaki görüşlerin yer aldığı röportajlarda, sanki genelin sesiymiş veya toplumun büyük bir kesiminin görüşüymüş gibi yansıtılan vatandaş fikirleri, nesnellikten uzak, maksatlı yönlendirici tarafıyla dezenformasyona yol açmaktadır. Bu tarz yanıltıcı röportaj teknikleri, kitleleri bilinçli olarak etki altına almak amacıyla kullanılmaktadır. Bilhassa yeni medya platformlarındaki bu tür yayıncılık faaliyetleri ve paylaşımlar, görsel yayıncılık alanında faaliyet gösteren Anayasal bir kurum olan RTÜK’ün takibindedir. RTÜK, kitleleri sosyolojik çatışmalara sevk eden bu tip yayın faaliyetleriyle alakalı görsel yayıncılık ilkeleri kapsamında gerekli çalışmaları yapmakta ve sürdürmektedir"
Muhalif kanallar kavgayı ekranlara taşıyor
Söz konusu sokak röportajları, sosyal medyada siyaset üzerinden toplumu karşı karşıya getiriyor. İzlenme ve reyting temelinde hareket eden birtakım Youtube kanalları, nefret söylemlerinden ve insanların birbirine ettikleri hakaretlerden prim elde ediyor. Hatta muhalif bazı televizyon kanalları sokak röportajlarında yaşanan kavgaları yayınlayarak reytinlerini artırma çabası içerisine giriyor.