Toplumu ve Meclis'i ikiye bölen sahipsiz sokak hayvanları sorunu, Gaziantep'te sessiz sedasız, hayvanların tüyüne zarar vermeden çözüldü.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, örnek olabilecek çözüm modellerini anlattı. Hürriyet'e konuşan Şahin, şunları söyledi:

5 yıldır uygulanan model

"Benim önerim, bu yasanın ruhu ile bizim Gaziantep’te uyguladığımız ‘Topla, tedavi-bakımını yap, kısırlaştır, doğal alanda yaşat, sahiplendir’ modelinin birleştirilmesi. Biz beş yıldır bu modeli uyguluyoruz. Ben bu model en iyisi demiyorum. Ama üzerinde çalışılabilir. Modelimizi hem Tarım Bakanı’mıza hem de genel merkeze anlattım.

Bizim yaptığımız bilimsel bir çalışma. Doğadaki her canlının; köpeğin, kedinin, çiçeğin yaşam hakkını korumamız gerekiyor. Beş yıl önce ekibime, 'Parasına puluna bakmayın, ne gerekiyorsa yapın' dedim. Bütçemizden kanunun ayırmamızı istediğinin çok üzerinde para harcadık. Bu beş yılda çok büyük emek verdik. Hayvan hastanesinden hayvan ambulansına kadar her konuyu düşündük. Trafik kazasında belkemiği kırılan köpeğin ameliyatını ödeyebilecek altyapımız var. 15 veteriner çalışıyor.

Doğal yaşam parkı kuruldu

Köpek sayısı çok artıp rehabilitasyon merkezi, barınaklar yetersiz hale gelince çözüm formülü olarak, ormanlık alanda 100 dönüm arazi tahsisi alıp sahipsiz sokak köpekleri için Burç Doğal Yaşam Parkı’nı kurduk. Bizim modelde de sokak köpeklerini toplayıp aşılama, kısırlaştırma yapıyorsunuz. Ancak, sokaktan topladığımız canları sokağa geri bırakmıyoruz. Bu parkta rehabilitasyon ve bakımları yapılıyor. Rehabilitasyon merkezimizdeki gibi parktaki uygun olan köpeklerimizi de sahiplendiriyoruz.

Diyarbakır Valiliği, “üfürükçü” iddiasını yalanladı Diyarbakır Valiliği, “üfürükçü” iddiasını yalanladı

Bu mekanizma hayvanlarımızı çok mutlu ediyor. Ne onları canından ediyoruz ne uyutuyoruz. Doğal akışı içinde yaşıyorlar. Ne ötanazi yaptık ne de hayvanların tüyüne zarar verdik. İki milyonluk Gaziantep’te biz riski azalttık. Gaziantep’te eskisi gibi sokakta hayvan yok. Mutlu hayvan, mutlu insan... Hayvan dostu şehir yaratmaya çalıştık.”

Fatma Şahin Köpek

Mama fabrikası açıldı

Rehabilite edilen sağlıklı hayvanlarımızın yiyeceklerini temin etmek için lokantalardan toplanan yemek artıkları ile mamalarını üretiyoruz. Mama fabrikamız var. Bir hayvan için gerekli yeme ve içme yanında havuz gibi oyun alanları da mevcut. Hayvanlarımızın 7/24 bakımı yapılıyor.

Hayvanları Koruma Kanunu’nu çıkardığımız zaman ben Belediyeler Birliği Başkanı’ydım. Konunun bütün tarafları ile Veteriner Hekim Oda Başkanları, STK’larla konuşarak yasayı hazırladık. Ancak, belediyelerin birçoğu bu işi yeterince sahiplenmedi. Kanunla getirilmesine rağmen bütçelerinden gerekli kaynağı ayırıp köpeklerin kısırlaştırmalarını yapmadılar, tesisleri, barınakları kurmadılar. Sahipsiz sokak köpekleri popülasyonu sorun haline geldi. Sorun bugünün sorunu değil.”

Greenpeace sokak hayvanları için sessiz kalmadı! Greenpeace sokak hayvanları için sessiz kalmadı!