Esad ailesi de İsrail’in suikast listesinde Esad ailesi de İsrail’in suikast listesinde

Lübnan ordusunun İsrail sınırındaki mevzilerinden çekildiği iddia edildi. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken, adı açıklanmayan bir güvenlik kaynağı, Lübnan ordusunun sınırdaki mevzilerden en az 5 kilometre geriye çekildiğini öne sürdü. 

Lübnan ordusu ise bu iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Bir askeri yetkili, ordunun güney sınırındaki birliklerini yeniden konumlandırdığını belirterek, Lübnan ordusunun "yeniden yapılanma ve güç toplama" sürecinde olduğunu ifade etti.

Sınır bölgesi topçu atışlarıyla vuruldu

Bölgedeki görgü tanıkları, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarına vurgu yaparak, İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini topçu atışlarıyla vurduğunu kaydetti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu sabah, ülkenin kuzeyindeki zırhlı birlikleri ziyaret ederek Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunmuştu.

İsrail 3 bölgeyi vuracağını açıkladı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Beyrut'un güneyi ve banliyöleri, Burc el-Baracne dahil Lübnan'daki 3 bölgeyi vuracağını ifade edildi.

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesindeki bazı binaların sakinlerine tahliye çağrısında bulundu.

Ayrıca İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Ordu, Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye bölgesindeki bazı mahallelerde ikamet edenlerin bulundukları yerleri boşaltmalarını istedi.

Güvenlik Konseyi onayladı

Öte yandan İsrail Güvenlik Konseyi, Lübnan'a kara harekatı yapılmasını öngören kararı onayladı.

Hizbullah video paylaştı

Hizbullah resmi hesaplarından bir video paylaştı. Hizbullah askerlerinin yer aldığı video "Durumu küçümseme" notuyla paylaşıldı.

ABD'den açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Kurilla, "ABD kuvvetlerine, Orta Doğu'daki herhangi bir saldırıya hızlı bir şekilde yanıt vermeleri yönünde talimat verildi." dedi.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı da, "İsrail bize Lübnan'da kısıtlı operasyonlar yapacağını söyledi" açıklamasını paylaştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Kirby ise, “İşler Hizbullah ve İran ile bir çatışmaya varırsa İsrail'i savunabilecek kapasiteye sahibiz.” dedi.

İsrail Dahiye'yi vurdu

İsrail Hava Kuvvetlerine ait F-15 savaş uçakları, Beyrut'un güneyinde yer alan Dahiye bölgesini bombaladı. 

İsrail'de yayın yasağı

İsrail'de kabinedeki bakanlar dahil operasyona ilişkin herhangi bir açıklama yapılmaması istendi. Ülkedeki medya kurumlarına operasyona dair yayın yapma yasağı getirildi.

İngiltere'den vatandaşlarına uyarı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, yarın kalkacak tarifeli uçaklarda yer ayırdıklarını belirterek, İngiliz vatandaşlarına bir an önce Lübnan'dan ayrılmaları çağrısını yineledi.

Hizbullah'tan misilleme

Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Kefr Kila ve El-Adise kasabaları karşısına denk gelen Besatin bölgesinde İsrail askerlerinin hedef alındığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu saldırının Gazze'deki Filistin halkının direnişinin desteklenmesi ve Lübnan halkının müdafaası için gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail: Lübnan'a kara harekatı başladı

İsrail Savunma Bakanlığı, Lübnan'a kara harekatının resmen başladığını açıkladı. Operasyona "Kuzey Okları Harekatı" adı verildi.

Ayrıntılar geliyor...

Editör: Ömer Göyce