Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad görüşmesinin ne zaman olacağı konuşulurken, dün Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Esad telefon görüşmesi gerçekleşti. 
Mısır tarafı, görüşmede Gazze'deki son durum ve bölgedeki gerilimin ele alındığını belirtirken, Suriye tarafından yapılan açıklamada ise "30 Haziran" tebriğinin yapıldığı duyuruldu. 
İki ülkeden görüşmeye ilişkin yapılan açıklamalar birbirinden farklıydı.
Erdoğan ile Sisi  yakınlaşması, 11 yıl aradan sonra 2021’de istikşafi görüşmelerle başladı. Erdoğan ile Esad ile görüşmesi de 10 yıl aradan sonra gündeme geldi ancak 3 yıldır istihbarat ve bakanlar düzeyinde bir kaç girişim dışında henüz gerçekleşmedi.  

İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi İsrail harabeye çevirdiği Cenin’den çekildi

Mısır Cumhurbaşkanlığı ve Suriye resmi ajansından yapılan farklı açıklamalar, Rusya ve İran'ın görüşme ısrarı etkisinde olan Esad'ın, Erdoğan görüşmesini Sisi ile de istişare etmiş olabileceğini düşündürdü. 
Devlet, hükümet vb. yetkililerin görüşme içeriklerinin kamoyuna farklı yansıtıldığı bilinen bir durum. Fakat, yapılan açıklamalardaki çelişki gözden kaçmadı. 

Mısır, Erdoğan-Sisi yakınlaşmasını etkilemeyecek şekilde duyurdu 


Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki son durumun ele alındığı, Sisi ve Esad'ın bölgedeki gerilimin ciddiyetine ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. 
"Çatışma ortamının genişlemesinin önlenmesi ile bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasının gerekliliğine" dikkat çekildiği  vurgulanan görüşmede, "Filistinlileri yerinden etme girişimlerinin tamamen reddedildiği" bildirildi. 


Suriye, Sisi görüşmesi üzerinden Erdoğan'a mı mesaj verdi?


Suriye tarafından yapılan açıklamada ise  "Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfattah El Sisi’yi telefonla arayarak, Mısır halkının aşırıcılığa karşı zafer kazandığı 30 Haziran devriminin yıldönümünü kutladı." ifadeleri yer aldı. 
Suriye haber ajansı SANA'da yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Esad, 30 Haziran Devrimi’nin Mısır’ı, Mısır halkının kültürünü, değerlerini ve kavramlarını doğal yerine döndürdüğünü ifade ederken, bölgenin kendisine kurulan aşırıcılık tuzağına düşmesi durumunda yeniden toparlanmasının zor olacağını düşündüğünü, Suriye ve Mısır halklarının aşırılıkçılığa karşı kararlı duruşunun bölge ülkelerinin ve halklarının korunmasına katkı sağladığını" belirttiği aktarıldı. 
"30 Haziran" tarihinde, Mısır'da, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik kanlı darbenin yolunu açan olaylar başlatıldı.  
 

Editör: Burçin Çelikkol