Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da “lityum madeni çıkarma projesine” karşı 20 bin kişi protesto düzenledi. 

Maden karşıtları sokağa döküldü

Belgrad'daki Terazije Meydanı'nda meydanında toplanan 20 bin gösterici, lityum madeni çıkarılmasına karşı "Madencilik olmayacak" ve "İhanet, ihanet" sloganları ile tepki gösterdi. 

Sırbistanlı yetkililer, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve hükümetine karşı darbe girişimi olduğunu belirterek engel olmaya çalışsa da muhaliflerin de desteği ile on binlerce protestocu dün Terazije Meydanı’nda gösteri düzenledi.

Filistinliler iki günde bir öğün yemek yiyebiliyor Filistinliler iki günde bir öğün yemek yiyebiliyor

Çevreci aktivistlerin konuşmalarının ardından eylemciler yürüyüş yaparak şehirdeki bazı yolları trafiğe kapattı. 

Bazı göstericiler, lityum madenciliğinin resmen yasaklanması talepleri karşılanana kadar tren istasyonunda bekleyeceklerini ve tren trafiğini engelleyeceklerini duyurdu. 

Sırbistan hükümeti: Kalkınma için fırsat

Sırbistan İçişleri Bakanlığı, tren istasyonlarına yönelik eylem yapanlar hakkında, "kamu düzenini ihlal ettikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Madenin ekonomik kalkınma için bir fırsat olduğunu savunan hükümet, dış destekli bir darbe girişimi olduğunu savunan kampanya ile gösterileri engellemek istedi.

Cumhurbaşkanı Vucic, Rus istihbarat servislerinin kendisine, Batılı güçler tarafından Sırbistan'da "kitlesel bir ayaklanma ve darbe" hazırlandığı yönünde bilgi verdiğini söylemişti.

Ancak çevreci aktivistler madenin Jadar vadisi, yeraltı su rezervleri, tarım arazileri ve vadiden geçen iki küçük nehir üzerinde onarılamaz bir kirliliğe yol açacağına dikkat çekerek protestonun barışçıl olacağını söyledi.

Sırbistan'ın batısındaki Jadar vadisinde planlanan projeye karşı birçok şehirde protestolar düzenlenmişti.

Proje, daha önce de gündeme gelmiş, ancak halkın düzenlediği büyük gösteriler sonucu 2022'de iptal edilmişti. İptal edilen proje geçen ay yeniden canlandırıldı ve Vucic hükümetinin Avrupa Birliği ile imzaladığı "kritik hammaddeler" konusundaki geçici antlaşma ile desteklendi .

Editör: Burçin Çelikkol