Dünya

Sinvar’ın müzakere lideri Halil El-Hayye oldu

İsrail ile dolaylı ateşkes görüşmelerine Hamas adına, yeni lider Sinvar’ın rehberliğinde Dr. Halil El-Hayye liderlik etmeye devam edecek.

Abone Ol

Arap basınında yer alan üç Filistinli kaynağa dayandırılan bir haberde, Gazze'de ateşkes için İsrail ile dolaylı müzakerelere Hamaslı siyasetçi Halil el-Hayye liderlik etmeye devam edeceği bildirildi. Hareketin siyasi büro başkanlığına yeni atanan lideri Yahya Sinvar  ve diğer üyelerin bölgedeki savaşta aktif rol aldığı belirtildi.

Müzakereleri  Dr. Halil El-Hayye yönetecek

Hamas Salı günü yaptığı açıklamada, geçen ay İsrail'in İran'da öldürdüğü İsmail Haniye'nin yerine Sinvar 'ı genel lider olarak seçtiğini duyurdu.

Hamas yetkilisi, "Dr. Halil El-Hayye müzakere heyetinin başındadır ve bu konuda herhangi bir değişiklik yoktur" dedi.

Hamas müzakere heyetine  yakın bir başka kaynak ise Hayye'nin hem Haniye hem de Sinvar 'ın güvenine sahip olduğunu belirterek, "Dolaylı müzakerelere liderlik etmeye ve hareketin diplomatik yüzü olmaya devam etmesinin" beklendiğini söyledi.

Kaynak, Batı Şeria'da Hamas'ı Filistin toprakları dışından yöneten Hayye ve Zahir Caberin'in "gelecekte daha büyük rol oynayacaklarını, ayrıca ikisinin de İran ve Hizbullah ile iyi ilişkiler içinde olduğunu" belirtti.

Hamas'ın siyasi büro başkan yardımcısı Dr. Halil El-Hayye, son birkaç yıldır görevini Katar’dan yürüttü. Hayye, müzakere görüşmelerinde aktif rol aldı.   

Sinvar, 7 Ekim saldırılarından bu yana kamuoyunun önüne çıkmadı. Ancak askeri operasyonların yönetilmesinde ve rehine değişim anlaşması müzakerelerinde önemli rol oynamıştı.

Hamas müzakerelerine yakın bir kaynak, grubun yurtdışındaki liderleriyle Gazze Şeridi'ndeki Sinvar arasında iletilmesi zaman alsa da mesaj alışverişinin sürdüğünü söyledi.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri, Reuters'a yaptığı açıklamada, Sinvar 'ın seçilmesinin Hamas'ın Gazze Şeridi'ne verdiği önemi gösterdiğini söyledi.

"Bu aynı zamanda Haniye suikastının ters sonuçlar doğurduğuna dair (İsrail) işgalcilere bir mesajdır" dedi.