ERCAN KÜÇÜK / HABER MERKEZİ

Türkiye, geçtiğimiz Temmuz ayında Kayseri'de yaşanan olaylara odaklandı. Bir Suriyelinin 7 yaşındaki bir çocuğa tecavüz ettiği iddiasının duyulmasının ardından çıkan olaylarda halk sokağa çıkmış, Suriyelilerin iş yerlerini ve araçlarını ateşe vermişti. Çıkan olayların ardından 5 bin civarında Suriyeli şehri terk edip ülkelerine geri dönmüştü.

Dilan Polat'tan yeni video: Sesimi duymak isteyenler olmuş Dilan Polat'tan yeni video: Sesimi duymak isteyenler olmuş

Yaşanan olaylarla ilgili Suriyelilere yönelik faaliyet gösteren bir derneğin çok tartışılacak bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. Samimi Haber o rapora ulaştı. Raporda Suriyelilerin zararlarının mahkeme kararı beklenmeden acilen Kayseri Valiliği, yani devlet tarafından karşılanması talep edildi.

Kayseri 1

40 milyar dolar Arap sermayesi kaçmış!

Raporun ilk cümlesinde; “Türk ve Suriye tarih kitaplarındaki düşmanlıkları artıran cümleler ve sosyal medyadan yanlış duyumlarla, iki toplum arasında kardeşlik, hoşgörü ve müsamaha kültürü azaldı” ifadeleri yer aldı. Yaşanan olayların programlı bir kalkışma olduğu iddia edildi.

Raporda iddia edildiğine göre, Araplar ve Suriyeliler aleyhine yapılan eylemlerden dolayı Türkiye’den 2023 yılında 40 milyar dolar Arap sermayesi çekilmiş!

Raporda, yaşanan olaylardan dolayı Suriyelilerin korku sebebiyle 1 hafta boyunca evlerinden çıkamadığı, ev ve işyeri sahiplerinin Suriyeli kiracılarını çıkartmak istediği, 700 kişinin zararlarının tazmin edilmesi için valiliğe başvurduğu belirtildi.

Çocukları ve yakınlarıyla birlikte toplamı 400 kişiyi bulan yaklaşık 80 Suriyeli ailenin sınır dışı edilmek üzere Kayseri Geri Gönderme Merkezine alındığı, bu ailelere zorla gönüllü geri dönüş formları imzalatıldığı iddia edildi.

‘Kimlikler değiştirilsin’

Raporun ‘Bundan sonra ne yapılmalı’ başlıklı kısımda talepler sıralandı. 12 maddelik talepler şu şekilde:

1 - Toplumda huzur ve güvenin oluştuğunu tüm Suriyelilere göstermek için Valilik ve Suriyeli akiller, kanaat önderleri acilen bir araya gelmeli, bundan sonraki süreçte mal, can ve namus güvenlikleri konusunda açıklamalarda bulunulmalı.

2 - Toplumun huzur ve güvenini bozmaya çalışan kişiler, sosyal ve ulusal medyada yanlış ve kışkırtıcı yayınlar yapanlar tespit edilip gerekli yasal işlem yapılmalı.

3- Provokatif ve isyan olayına karışanları ve arkasındakileri tespit edilip haklarında hukuki işlem derhal yapılmalıdır. Bu olayları üç beş serseri, hırsız, arsız, gaspçı, FETÖ’cü, PKK’lı yaptı diyerek hafife alamayız. Gereği yapılmazsa bu olayların yeniden patlayabileceğini ikaz ediyoruz.

4- Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallelerdeki kamu görevlilerine, özellikle mahalle muhtarlarına sık sık brifing, uyarı ve ikazlarda bulunulmalı. Zira kamu görevi ifa eden her bir kamu görevlisi siyasi görüşünü arka plana atarak herkese eşit ve adaletli davranmalıdır.

5 - Suriyelilerle ilgili yanlış bilinenlerin doğruları medya, MEB, Devlet Kurumları ve STK’lar aracılığı ile anlatılmalı.

6 - Kardeş Aile projesi oluşturulup, bir Türk aile ile bir Suriyeli ailenin kardeş olması sağlanmalı.

7 - Suriyelilere mahsus verilen büyük sarı kimlikler değiştirilerek ehliyet şeklinde yeni kimlikler verilmeli.

8 - Suriyelilerin zararları mahkeme süreci beklenmeden Valilik tarafından acilen ödenmeli.

9 - Hedef tahtası olan araçlardaki M plaka uygulaması kaldırılıp normal plakaya dönülmesi gerekir.

10 - Beyin ve sermaye kaçışını önlemek için, uygun kriterde olan Suriyelilerin Türk vatandaşlığına kabul edilmesi gerekir.

11 - Göç idareleri ırkçı, yabancı düşmanı, yanlış işler yapan personelden kurtarılmalı.

12 - Üniversitede okuyan Suriyeli öğrencilerin eğitim harcı bedelleri makul seviyeye çekilmeli.

Editör: Haber Merkezi