Sağlık

Sıcak havalarda gıda zehirlenmesine dikkat

Yaz sıcaklarında sıkça görülen gıda zehirlenmeleri özellikle risk grubundaki hastalar için ağır sonuçlara neden olmakta. Peki gıda zehirlenmesinden nasıl kurtulabiliriz.

Abone Ol

Sıcaklıkların artmasıyla çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkmakta ve bu durumla ilgili şikayetler artmakta. Peki gıda zehirlenmesi neden oluyor? Özellikle hangi besinlere zehirlenmeye karşı dikkat edilmesi gerekiyor? Bütün bu merak edilenleri Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş yanıtladı.

Hastaların çoğunun şikayetleri ilk olarak bulantı, kusma, ishal ve kramp şeklinde karın ağrısı şeklinde ortaya çıkıyor.  Bu durumu değerlendiren Dr. Coşkun Özer Demirtaş, 

“Sıcak havalarla birlikte, bu organizmaların daha rahat canlı kalabilmesi için uygun ortam oluşuyor. Çoğu bakteri 5 ila 65 derece aralığında canlılığını sürdürüyor. Buzdolabında 5 derecenin altında birçoğu üreyemiyor. Gıdalar eğer yeterli soğuklukta korunamazsa, hızlı tüketilmeyen gıdaların daha çabuk bozulması ve bunların tüketilmesiyle sıcak havalarda gıda zehirlenmesi daha sık görülüyor. Özetle uygun saklama ve servis koşullarının sağlanamaması ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimi sonucu sıcak havalarda gıda zehirlenmesi daha fazla oluyor.” dedi.

Çoğu zaman hafif seyirli olan bu şikayetler tedavi verilmeden birkaç gün içinde tamamen geriliyor. Bazen aşırı kusma, yoğun ishale bağlı ciddi sıvı kaybı veya etkene göre kanlı ishal şikayetleri de olabiliyor. Bu gibi durumlarda ise tedavi planlanması için sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor.