İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde ve İl Jandarma Komutanlıklarınca yürütülen “Sibergöz-45” operasyonlarının detaylarını paylaştı. Operasyonlar, Kayseri, İzmir, İstanbul, Adana, Antalya, Afyonkarahisar, Mardin, Gaziantep, Sakarya, Samsun, Bursa, Yozgat, Şanlıurfa, Kırklareli, Ankara, Balıkesir, Kocaeli, Manisa ve Muğla olmak üzere 19 ilde gerçekleştirildi.

Operasyonun Ayrıntıları

Operasyonlar kapsamında 63 milyon 500 bin TL işlem hacmine sahip hesaplarla ilişkili toplam 38 şüpheli yakalandı. Yapılan aramalarda ruhsatsız tabancalar, çok sayıda bilgisayar, telefon, sim kart ve taşınabilir bellek ile banka/kredi kartları ele geçirildi.

Kayseri Merkezli Operasyonlar

Kayseri merkezli İzmir, İstanbul ve Adana’da düzenlenen operasyonlarda, alışveriş siteleri üzerinden piyasa değerinin altında ilanlar vererek vatandaşları dolandıran ve haksız kazanç sağlayan 5 şüpheli yakalandı.

Antalya Merkezli Operasyonlar

Antalya merkezli Afyonkarahisar, İstanbul ve İzmir’de düzenlenen operasyonlarda, sosyal medya platformları üzerinden "yatırım yoluyla yüksek kazanç vaadi" ilanları vererek vatandaşları dolandıran ve haksız kazanç sağlayan 5 şüpheli yakalandı.

Mardin Merkezli Operasyonlar

Mardin merkezli İstanbul ve Gaziantep’te düzenlenen operasyonlarda, yurt dışı kaynaklı internet siteleri üzerinden yasa dışı bahis oynanmasına aracılık eden ve haksız kazanç sağlayan 8 şüpheli yakalandı.

Sakarya ve Samsun Merkezli Operasyonlar

Sakarya ve Samsun merkezli İstanbul, Bursa, Antalya, Yozgat, Şanlıurfa ve Kayseri’de düzenlenen operasyonlarda, vatandaşların kişisel verilerini sorgu panelleri vasıtasıyla satışa sunan ve internet sitelerinde paylaşan 13 şüpheli yakalandı.

Çevrimiçi Çocuk Müstehcenliği Suçları

Sakarya'daki fabrika patlamasında 1 kişi hayatını kaybetti Sakarya'daki fabrika patlamasında 1 kişi hayatını kaybetti

Ankara, Kocaeli, Manisa, Kırklareli, Balıkesir ve Muğla’da düzenlenen operasyonlarda, CPS (Çocuk Koruma Sistemi) ve NCMEC (Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi) ile yapılan çalışmalar sonucu, çocuklara ait cinsel içerikli fotoğraf ve videoları bilgisayarlarına depolayan veya paylaşıma sunarak çevrimiçi müstehcenlik suçu işleyen 7 şüpheli yakalandı.

Yetkililerden Uyarı

Yetkililer, vatandaşları internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları ve şüpheli durumları ilgili mercilere bildirmeleri konusunda uyardı. Ayrıca, çocukların çevrimiçi güvenliğini sağlamak amacıyla ailelerin ve eğitim kurumlarının bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Editör: Elif Erbay