Yüksek kalorili besinler daha çabuk acıktırıyor Yüksek kalorili besinler daha çabuk acıktırıyor

Op. Dr. Hüsamettin Olgun, özellikle kulak zarında önceden delik olan hastalar için havuz ve deniz suyunun ciddi riskler taşıdığını belirtiyor. "Mikroplu su, direkt olarak orta kulağa, iç kulağa, kulak sinirine ve hatta beyne ulaşabilir. Bu durum kalıcı sağırlıkla sonuçlanabilir," diyor.

Yazın artan kulak burun boğaz hastalıkları

Medicana Bursa Hastanesi'nde görev yapan Olgun, yazın en çok şikayet edilen konular arasında deniz ve havuz kaynaklı dış kulak yolu iltihaplarının olduğunu ifade ediyor. Bu enfeksiyonlar, dış kulak yolunda biriken bakteriler ve mantarların neden olduğu şiddetli ağrılara, akıntılara ve kulak kepçesinde hassasiyetlere yol açabiliyor.

"Deniz ve havuz sularından alınan mikroplu su, dış kulak yolunda hızla yayılıp kulak zarını etkileyerek ağrı, tıkanıklık ve işitme kaybına neden olabilir. Enfeksiyon, ilerleyerek menenjit ve ansefalite yol açabilir," diyen Olgun, özellikle kulak zarında delik olan hastalar için durumun daha da önemli olduğunun altını çiziyor.

Korunma yolları ve öneriler

Serinlemek Isterken Kulağınızdan Olmayın

Kulak enfeksiyonlarından korunmanın mümkün olduğunu belirten Olgun, bazı basit önlemlerle bu riskin azaltılabileceğini vurguluyor: "Temiz olduğundan emin olmadığımız yerlerde havuz ve denize girmemeliyiz. Klorla dezenfekte edilen havuzlardan kaçınmalıyız. Aşırı güneşte fazla kalmamalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmeliyiz. Kulaklarımızı gelişigüzel cisimlerle karıştırmamalıyız."

Orta kulak basınç travması, alerjik rinit, sinüzitler, hijyenik olmayan gıda tüketimine bağlı boğaz ve yemek borusu, mide ve bağırsak enfeksiyonlarının da yaz döneminde artış gösterdiğini belirten Olgun, kulak yolu iltihabı durumunda vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına başvurulması gerektiğini söylüyor.

Editör: Elif Erbay