9 Temmuz 2024 Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla sürücü kurslarında yeni düzenlemelere gidildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı’na göre kursiyerlere akan trafikte eğitim alacak düzeye gelene kadar direksiyon eğitim alanında veya simülatör üzerinde eğitim verilecek.

Direksiyon eğitim saatlerinde yeni düzenleme

Akan trafikte eğitim alacak düzeye gelen kursiyerlerin direksiyon eğitimi ders süreleri A1 ve A2 sınıfı sertifikalar için 10 saat, B sınıfı sertifikalar için 12 saat, C ve E sınıfı sertifikalar için 25 saat, D sınıfı sertifikalar için 30 saat, F sınıfı sertifikalar için 10 saat, H motosiklet sınıfı motosiklet sertifikaları için 10 saat ve H sınıfı otomobil sertifikaları için 12 saat olacak.

Devamsızlık yapanın kaydı silinecek

Kursa kaydolan kursiyerlere devam zorunluluğu getirilecek. Her teorik ders için ayrı ayrı olmak üzere ders saati sayısının 5’te 1’inden fazla derse devam etmeyenlerin kurstan kayıtları silinecek. Direksiyon eğitimi ders saati sayısının 5’te 1’i oranında devam etmeyenler için bir defaya mahsus olmak üzere kursiyerin durumu da dikkate alınarak o dönemde kurs müdürünün uygun göreceği bir zamanda telafi programı uygulanacak. Direksiyon eğitimi dersi telafi programları için kursiyerlerden devam ettikleri derslerin ücreti alınacak. Kursiyer, direksiyon eğitimi dersinin telafi programına da devam etmezse kurstan kaydı silinecek.

Sınavda yeni düzenlemeler

Ayrıca, hazırlanan yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılması planlanıyor. Sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması ve sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının gelmesi bekleniyor. Kimliklerin yenilenmesiyle usulsüz şekilde başkasının yerine sınava girmenin önünün alınması planlanıyor.

Sınavda, bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Ehliyet almak isteyen acemi sürücülerin en çok zorlandığı yerlerden birisi de burasıydı.  Sınavın bu kısmında bir değişiklik yapılması bekleniyor. Kursiyer sınavın bu kısmında bir değil, iki deneme hakkına sahip olacak.

Av yasağı bitti...Hamsi palamuta rakip oldu! Av yasağı bitti...Hamsi palamuta rakip oldu!


 

Editör: Ercan Çankaya