Türkiye’nin muz ihtiyacının büyük bir bölümü Mersin’in Anamur ilçesinden temin
edilerek tüketiciye sunuluyor.

12 dönüm seralarında her mevsim çalışarak ürettikleri muzu, tüketiciye ulaştırmaya çalışan çiftçiler ve yevmiyeciler pazarlardaki fahiş fiyatlardan yakınıyor.

Çiftçi Yücel Işık: "Çok emek ve bakım istiyor"

Muzgiller familyasından bir meyve olan muz meyvesinin gövdesi toprak altında çok sıcak ve ya ılıman iklimi sevmektedir. Buna ek olarak kolay yenebilen, şekerler açısından zengin bir meyve olmaktadır. Meyve ve sebzelerin pazarlarda yer almasıyla gözler çiftçilere de çevrildi. Enflasyon rakamlarının yayımlanmasıyla bu artışların sebeplerinin çiftçiler olduğu iddia edildi. Muz serası sahibi olan Çiftçi, "Mersin'e, İstanbul'a, farklı illere her bölgeye muz gönderiliyor. Anamur Muz cenneti olarak tanımlanıyor. Ama cenneti değil, cehennemi yaşıyoruz. Muz diplerinin çapalanmasından, atılan kimyaların muz yapraklarındaki küçük böceklerin öldürülmesine kadar her muz ağacına bakıldığını düşünün. Daha para kazanma aşamasına, satma aşamasına gelemeden seralardaki yevmiyecilere ödenen, atılan tohumlar, seraya salınan sulara kadar cebimizden harcıyoruz. Bize sunulan hiçbir ek destek yok. Çok emek ve çok bakım istiyor. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çiftçileri değil, pazarlarda aracılarla gelen meyve sebzeleri getirerek üzerine ek ücret koyan, koyduran herkesi suçlayabilirler. Ben muz dalımı yok pahasına satıyorum." ifadelerini kullandı.

"Muzun hasadı 5 liradan, tüketiciye 13-15 liradan satılıyor"

Pazarlardaki son durumlarda ve her gün izlediğimiz televizyonlarda gördüğümüz haberlerde tüketicinin alım gücünün gittiğini söyleyen Çiftçi, aracı tır şoförlerin kazancının daha iyi olduğunu ifade etti. Çiftçi, "Hiçbir emek vermeden, sadece taşımacılık yaparak, oturduğu yerden para kazanan insanlara sinirliyim. Evet, belki o da emek veriyor. Sonuç olarak çalışıyor, emeğinin karşılığını elbette alacak. Benim ve bizlerin problemleri bence şu nokta da birleşiyor: çok emek veriyoruz, hasadını yaptıktan sonra yok pahasına tüketiciye ulaştırmak istiyoruz. Muzun hasadını beş liradan satıyoruz ama pazarda 13-15 liradan aşağı fiyatta göremiyoruz. O fiyat aralığında satılıyor." dedi.