Ekonomi

Savunma Sanayii Fonu neden ertelendi? ‘Hükümet Sayıştay denetiminden kaçmasın’

Kamuoyunda limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yapılacak 750 liralık kesinti nedeniyle kamuoyunda tartışma konusu olan kanun teklifinin görüşmeleri belirsiz bir tarihe ertelendi. Uzmanlar, harcama limitini vergilendirmenin ve fon kurarak Sayıştay denetiminden kaçmanın sakıncalarına dikkat çekiyor.

Abone Ol

Ercan Çankaya - Haber Merkezi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri ertelendi.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından Komisyon Başkanı Mehmet Muş, toplantıyı sonlandırdı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, savunma sanayi destekleme fonu görüşmelerinin ertelendiğini bildirdi. Teklifi daha detaylı ele almak için görüşmelerin sonlandırıldığını belirten Güler, "Yasa teklifi 2025 yılına bırakıldı" dedi.

‘Bazı itirazlar oldu’

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na bütçeden gerekli kaynakların aktarıldığını ifade eden Güler, "Hem bu sene hem de önümüzdeki yıllar için ek bir kaynak ihtiyacı doğmuştu, teklifimizi de vermiştik. Burada yer alan unsurların daha detaylı incelenmesi konusunda itirazlar söz konusu oldu, vatandaşlarımızın bazı itirazları oldu. Bunları daha detaylı incelemek, varsa farklı manada değerlendirme yapmak üzere teklifimizi daha detaylı bir incelemeye alacağız" diye konuştu.

‘Detaylı inceleme yapacağız’

Güler, 2025 yılı bütçesinin bu hafta Meclis'e sunulacağını dile getirerek "Teklifimizin gerek itiraz edilen hususlarını gerekse diğer kalemlerdeki miktarları bütçeden sonraki dönemlerde tekrar değerlendirmek üzere şimdilik görüşmelerini tamamlamış olduk. Ertelendi diyebiliriz. Detaylı inceleme yapacağız. İhtiyaç duyulacak diğer kalemleri de daha detaylı inceleyerek varsa bu konuda değiştirilecek ya da geri çekilecek hususları bütçeden sonraki dönemde tekrar değerlendireceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı talimat verdi

Güler, teklifin geri çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir talebi olup olmadığı sorusuna, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız yeniden detaylı, titiz bir inceleme yapılması hususunu bize talimatlandırmıştır" yanıtını verdi.

‘Harcama limitini vergilendirmek yanlıştır’

Ertelemeyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ekonomist Hikmet Baydar, teklifin baştan sorunlu olduğunu belirterek şunları söyledi.

“Savunma Sanayii Destekleme Fonu içerisinde 100 bin liranın üzerinde limiti olan kartlara 750 lira kesinti yapılacaktı. Bu 100 bin bir kâr değil, harcama da değil. Sadece harcama limiti. Adı Savunma Sanayi Fonu olsun, başka bir şey olsun. Yanlıştır. Tepkiler üzerine 2025’te görüşülmek üzere geri çekildi.”

‘Fon kurarak Sayıştay denetiminden kaçılmamalı’

Savunma sanayisine ek kaynak aktarılmak isteniyorsa ek bütçe yapılması gerektiğini söyleyen Baydar, “fon kurarak Sayıştay denetiminden kaçmanın” doğru olmadığını söyledi.

Aynı teklifin 200 bin lira limitli kredi kartları üzerinden yeniden gündeme geleceğine ilişkin kulisleri sorduğumuz Baydar, “2025’te konuşacağız onu, şu an belli değil” diye konuştu.

‘DPT etkin olsa bunları konuşmazdık’

Hükümet savunma bütçesine ek kaynak aktarmak istiyorsa vergilerin etkin toplanması gerektiğini belirten Baydar, öte yandan zaten vergi gelirlerinin yüzde 300 arttığını, buna rağmen savunma sanayisine kaynak aktarılamıyorsa bunun sebebinin bütçenin iyi yönetilememesi olduğunu söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) etkin yönetildiği dönemlerde devletin planlama yaptığını ve planlara riayet ettiğini hatırlatan Baydar, o dönemde devletin ve vatandaşların bu tür plansızlık ürünü girişimlerle uğraşmak zorunda kalmadıklarını ifade etti.