Savaş Ukrayna’nın nüfusuna büyük darbe vurdu. Rusya’nın işgalinden önce 40 milyon dolayında bulunan Ukrayna nüfusu bugün 30 milyon civarına inmiş durumda.
Konuyla ilgili açıklamayı Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Florence Bauer yaptı. Ukrayna nüfusunun Rusya’yla savaşın başlamasından bu yana 10 milon kişi azaldığını açıklayan Bauer, Ukrayna nüfusunun azalmasının temel nedenlerini doğum oranının çok düşmesi, savaştaki ölümler ve yurt dışına kaçanlar olarak sıraladı.
Dünyadaki en düşük doğum oranı Ukrayna’da
İsviçre’nin Cenevre kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Bauer, Şubat 2022’de başlayan savaşın, ülkede zaten alarm veren nüfus durumunu daha da kritik düzeyle sürüklediğini söyledi. Bir ülkede nüfusun istikrarlı olması için kadın başına 2.1 doğum oranı yakalanması gerektiğinin altını çizen Bauer; "Ukrayna’da doğum oranı düştü ve şu anda kadın başına düşen doğum 1 çocuk civarında. Bu da dünyadaki en düşük oranlardan biri" dedi.
Ülkede nüfusu azaltan bir diğer etkenin savaştaki ölümler olduğunu söyleyen Direktör Bauer, savaşın ülke nüfusuna ne kadar darbe vurduğunun hesaplanabilmesi için savaşın ateşkesin sağlanması ve çatışmaların sona ermesi gerektiğinin altını çizdi. Savaştaki ölümlerin sayısıyla ilgili olarak; “Kesin rakamlara ulaşmak zor, ancak tahminler onbinlerce kayıp olduğu yönünde" dedi.
Sovyetler dağıldığında Ukrayna nüfusu 50 milyondu
Bauer’in verdiği bilgiye göre Ukrayna’nın 10 milyon azalan nüfusunun 6.7 milyonu yurt dışına kaçan mültecilerden oluşuyor. Ukraynalı mültecilerin büyük bölümü Avrupa ülkelerinde yaşıyor. oluşturduğunu kaydeden Bauer,
Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılında Ukrayna nüfusu 50 milyondan fazlaydı. Giderek azalan ülke nüfusu, Rusya’yla savaş başlamadan hemen önceyse 40 milyon dolayındaydı.