Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katıldı.

Ömer Çelik'ten 'sivil anayasa' mesajı Ömer Çelik'ten 'sivil anayasa' mesajı

Burada çekilen aile fotoğrafında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, İran geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagin Khurelsukh, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Yüksek Konseyi Üyesi ve Resulhayme Emiri Suud bin Sakar el-Kasimi, Türkmenistan Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhammedov ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yer aldı.

HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK?

Şanghay İşbirliği Örgütü'nde 2024 zirvesinin ana teması küresel güvenlik olacak. Zirvede üye ülkeler arasındaki ticaret engellerinin azaltılması ve yatırımların teşvik edilmesi yönünde girişimlerde bulunulması bekleniyor.

Öte yandan, Türk devletleriyle Çin arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor.

Kazak gazeteci ve siyaset bilimci Nurbolat Nişhanbayev, gdh'ya verdiği röportajda "Kazakistan'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde hangi konular görüşülecek" sorusuna şu cevabı verdi:

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) 3 Temmuz'da Astana'da başlayan 24. genişletilmiş zirvesinde, ŞİÖ üyesi ülkelerin liderleri ve üst düzey yetkilileri, gözlemci ülkeler ve diyalog ortakları küresel güvenlik, ekonomik adalet ve çevre ile ilgili temel konuları tartışacak.

Katılımcılar arasında Rusya, Çin ve Türkiye cumhurbaşkanlarının yanı sıra BM, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ve İslami Gıda ve Güvenlik Örgütü temsilcileri de yer alacak. Zirvenin ana teması küresel güvenlik için yeni bir paradigma önerisi olacak.

Şiö

BELARUS TAM ÜYE OLDU

Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı’nda Belarus’un örgüte tam üyeliği onaylandı.

Ülke liderleri toplantıda Belarus’un örgüte tam üyeliğine ilişkin belgeyi imzaladı. İmza töreninden sonra açıklama yapan Tokayev, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’yu tebrik etti. Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

2001 yılında kurulan ve Kazakistan, Hindistan, İran, Çin, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan’ın üye olduğu örgüte Belarus’un katılmasıyla toplam üye sayısı 10 oldu.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında,

"(Gazze) 16 binden fazla masum çocuğun altında can verdiği yıkıntılar, esasen meşruiyetini kaybeden uluslararası sistemin enkazıdır.İsrail'in durdurulması, kalıcı ateşkesi kabul etmeye zorlanması lazım, bunun için de İsrail yönetimi üzerindeki baskının artırılarak sürdürülmesi gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,

"Barış, güvenlik, istikrar ve refah üreten etkili ve tüm insanlığı kucaklayıcı bir uluslararası sistemin inşası için tüm engellemelere rağmen çalışıyoruz." şeklinde konuştu.Amacımız, insanı ve insani değerleri merkeze alan girişimci diplomasi anlayışıyla bölgemizde ve ötesinde bir barış kuşağı tesis etmektir." ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi / Ajanslar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sinop nükleer santrali için ciddi adımlar atabiliriz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sinop nükleer santrali için ciddi adımlar atabiliriz

Editör: Kemal Ilıkkan