Uyuz tehlikesinin devam ettiği söyleyen Samsun'daki yetkililer uyarılarını açıkladı. Samsun'da uyuz hastalığı alarm veriyor. 2023 yılında son yedi yılın toplam vaka sayısına ulaşıldı. 2024 yılının Ocak ayında ise 4 bin kişi kaşıntı nedeniyle hastaneye gitti.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, tedaviye aile bireylerinin katılması gerektiğini vurguladı. Ekim ayından bu yana yüzde 21 azalan vaka sayılarının daha da düşürülmesi için vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Uyuzun kolayca bulaşabileceğini hatırlatan müdürlük, kaşıntı olan kişilerin hekime başvurmasını ve ortak eşya kullanmamasını istedi. Müdürlük, iki ay içinde uyuz hastalığını şehrin gündeminden çıkarmayı hedefledi.

UYUZ NEDİR NASIL ÖNLEM ALINABİLİR

Sonbahar ve kış aylarında artış gösteren uyuz, son derece bulaşıcıdır. Uyuz kaşıntısı, özellikle akşam saatlerinde yoğunluğunu artırır. hastane, askeri kışla, bakım evi gibi ortak alanlarda; aynı yatağı ve kıyafetleri paylaşan kişiler arasında hızla yayılır.

Zerdeçalın 11 şaşırtıcı faydası Zerdeçalın 11 şaşırtıcı faydası

HAYVANDAN İNSANA BULAŞMAZ

Uyuz hastalığının hayvandan insana geçtiğine dair yaygın bir inanış olsa da hayvanlarda uyuza yol açan akar türü, insan derisinin altına giremez. Dolayısıyla bu akar türü, insan vücudunda uzun süre yaşayamaz. Hayvandan insana geçen akarın belirtilere yol açması yaklaşık 1 ila 3 saat sürer. Ancak ortaya çıkan belirtiler tedaviye gerek kalmaksızın kısa süre içinde ortada kalkar. İnsandan insana bulaşan "sarcoptes scabiei von hominis" adlı akarın neden olduğu uyuz hastalığı ise kendiliğinden iyileşmez ve mutlaka uyuz tedavisi gerektirir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz hastalığının karakteristik belirtileri, kaşıntı ve cilt yüzeyinde kızarıklık oluşumudur. Kaşıntı, parmak araları başta olmak üzere, el, ayak, bilek, dirsek, göbek, bel, kalça, koltuk altı bölgelerindedir. Kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölgede şiddetli kaşıntı görülebilir. Çocuklarda ise yüz, kulağın arka kısmı, ayağın alt bölgesi ve avuç içi gibi bölgelerde kaşıntıya neden olabilir.

Uyuza neden olan akarın açtığı tüneller cilt yüzeyinden çıplak gözle görülebilir nitelikte olabilir. Gece saatlerinde şiddetlenen kaşıntı hissine bağlı olarak cilt tahriş olur ve bu da farklı cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Uyuz hastalığında sık görülen belirtilerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

Cilt yüzeyinde, uzunluğu 1 ila 10 mm. boyutunda renkli çizgiler, Ciltte içi sıvı dolu lezyonların varlığı, Tünellerin uç kısımlarında siyah noktayı andıran görünümlerin oluşması,Sıcak duş sırasında kaşıntı şiddetinde artış görülmesi,Kızarıklık,Döküntü.

KORUNMA YOLLARI

Uyuz çok kolay bulaşan bir hastalık olsa da uyuzdan korunmak için alınabilecek bazı önlemler bulunur. Bunlardan biri uyuz olduğu bilinen kişiye direkt temasın önlenmesidir. Aynı evde yaşayan kişilerin korunması için ise havlu, çarşaf ve kıyafet gibi ürünler 50 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkanmalıdır. Yatak, halı, kilim gibi ürünler, süpürülmeli ve süpürgenin toz haznesi mutlaka detaylı olarak temizlenmelidir. Uyuz hastalığı, henüz kişide belirtilere yol açmadan bir diğer kişiye bulaşabildiğinden, uyuz hastalığından korunmak, bazı durumlarda mümkün olmayabilir.