Sahurda sadece su içiyorsanız dikkat! Ramazan ayının oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sarıakçalı “Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkmadan oruç tutmak veya sahurda sadece su içmek bireyin sağlığında sakınca oluşturabilir” diyerek sahurun önemine dikkat çekti. Sahurda sadece su içiyorsanız dikkat!

''Sahurda yoğurttan oluşan bir öğün tercih edilmeli''

Sahura kalkmanın nedenlerinden birinin de kan şekerinin erken saatlerde düşmesini engellemek ve buna bağlı olarak günün daha verimli geçmesini sağlamak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sarıakçalı “Sahur öğünü, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden oluşmamalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltılık ya da çorba, zeytinyağlı yemekler veya yoğurttan oluşan bir öğün tercih edilmelidir" dedi.

''İftarda aşırı şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli''

İftarda sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sarıakçalı “İftara peynir, domates ve zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği ile devam edebilirsiniz. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç gibi) veya meyve tatlıları tercih edilmesi uygun olacaktır” şeklinde konuştu. Sahurda sadece su içiyorsanız dikkat!

''Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahurda bol bol su için''

Ramazan ayında suyun önemine de değinen Doç. Dr. Sarıakçalı “Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Doç. Dr. Sarıakçalı, iftardan 1-2 saat sonra yapılacak 30-40 dakikalık yürüyüşlerin de sindirime yardımcı olacağını dile getirdi.

Vücuttaki su kaybı nelere yol açar?

Su kaybı (Dehidrasyon) : Vücuda alınan su, idrarla böbreklerden (1500nbsp;ml kadarı), solunum havasıyla akciğerlerden (500 ml kadarı), terleme yolu ile deriden (500nbsp;ml kadarı) ve gaita ile bağırsaklardan (100nbsp;ml kadarı) vücut dışına atılır. %1: Susuzluk hissi, ısı düzeninin bozulması, performans azalması, %3: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi, %4: Fiziksel performansın %20-30 düşmesi, %5: Baş ağrısı, yorgunluk, %6: Hâlsizlik, titreme, %7: Fiziksel faaliyet sürerse bayılma, %10: Bilinç kaybı, %11: Vücut dirençsizliği, olası ölüm, %12: %97 oranında ölüm, %15: %100 ölüm.