İddialara göre, İstanbul Üniversitesi'nde akademik kadrosunda bulunduğu dönemde, birçok genç insana ergenlik durdurucu tedaviler uygulattığı ve cinsiyet değiştirme operasyonlarında öncülük ettiği belirtilen LGBT aktivisti Prof. Dr. Şahika Yüksel'in, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptığı bir konuşması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

"18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE CİNSİYET BASKILAYICI HORMONLAR KULLANILABİLİR"

Yüksel'in gündem olan sözleri şu şekilde:

"Cinsiyet geçişi anlık bir iş değil, geçiştir. Geçiş sürecinde önce cinsiyet kimliğine uygun sosyal olarak görülme ve bedensel özelliklere sahip olma talebiyle başlar ve cinsiyetle birebir düşmeyen giysiler, davranışlar, jestler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar.

Kişinin hazır olduğunu düşündüğümüzde kendisine geri dönüşü olan bir tedavi olan hormon tedavisiyle bedensel değişiklikler ortaya çıktığında ya da sahip olduğu cinsiyetin özellikleri törpülenip geri döndüğünde, bundan memnun kaldıklarında kalıcı, o zaman geri dönüşü olmayan cerrahi operasyonlara da artık hazır diye düşünülür.

Bütün bu sürecin en başından itibaren ruh sağlığı uzmanları devrededir. 18 yaşının üstündeyse biyolojik olarak doğumdan kadın olanlara, trans erkek olmak isteyenlere erkeklik hormonları testosteron, doğumdan erkek olanlara da kadınlık hormonları verilmektedir. Eğer 18 yaşının altındaysa bu ergenler de vücutlarından çok rahatsız olduğu için cinsiyetlerini baskılayıcı hormonlar kullanabilir.."

Şahika Yüksel'in bu sözleri sonra sosyal medyadan birçok tepki gecikmedi.

PROF. DR. ŞAHİKA YÜKSEL KİMDİR?

650x344-lgbt-sapkinligina-onculuk-eden-sahika-yukselden-skandal-sozler-sapkin-zihniyet-gozunu-cocuklara-dikti-1691911243453

Travmatik etkenler ve şiddetin ruh sağlığına etkisi, cinsellik ve cinsel kimlik sorunları konusunda uzman psikiyatr.

Prof. Dr. Şahika Yüksel, İstanbul Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi mezunu bir akademisyen ve psikiyatristtir. Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yapmış ve aynı kurum bünyesinde Psikososyal Travma Programı’nın (PSTP) kuruculuğunu üstlenmiştir.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin önceki başkanı olan Yüksel, şu an Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Koordinatörü olarak aktif görev yapmaktadır. 2013 yılında 41 yıl boyunca çalıştığı İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan ayrılarak, eğitim, klinik psikoterapi ve danışmanlık alanlarında bağımsız bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir.

Prof. Dr. Şahika Yüksel, kariyeri boyunca farklı alanlarda eğitim ve klinik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde Davranış Psikoterapisi eğitimi, Kadın Terapi Merkezi'nde feminist terapi eğitimi ve Londra Grup Analizi Enstitüsü'nde grup tedavisi eğitimi gibi çeşitli merkezlerde eğitim almıştır. Ayrıca Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nde misafir Öğretim Üyeliği görevini de üstlenmiştir.

Akademik çalışmalarını sivil toplum kuruluşlarıyla da birleştiren Prof. Dr. Şahika Yüksel, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın kurucu üyelerindendir. CETAD (Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği) kurucu üyeliği de bulunan Yüksel, aynı zamanda Avrupa Travmatik Çalışmalar Derneği (ESTSS) ve Uluslararası Travmatik Çalışmalar Derneği (ISTSS) üyesidir. Travma ve cinsellik konularında ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli toplantılara katılmış ve görev almıştır.

Prof. Dr. Şahika Yüksel'in uzmanlık alanları travmatik etkenler ve şiddetin ruh sağlığı üzerine odaklanmaktadır. Ayrıca cinsellik ve cinsel kimlik sorunları konularında da çalışmaktadır. Özellikle insan eliyle kasıtlı olarak oluşturulan travmalar, aile içi travmalar, ayrımcılık, homofobi ve ırkçılık gibi konularda çalışmalar yürütmektedir.

Prof. Dr. Şahika Yüksel, travma ve şiddetin ruh sağlığına etkisi üzerine danışmanlık, psikoterapi ve rapor düzenlenmesi gibi hizmetler sunmaktadır. Cinsel sorunlar ve cinsel kimlik konularında da danışmanlık ve psikoterapi desteği sağlamaktadır.