Safiye Soyman'ın uzun yıllardır MS (Multiple Skleroz) hastalığıyla mücadele eden oğlu Harun Akaröz, geçtiğimiz günlerde 47 yaşında hayatını kaybetti.

Yeni trend "Annelik Estetiği" Yeni trend "Annelik Estetiği"

Safiye Soyman’ın oğlu Harun Akaröz’ün genç yaştaki bu ani ölümü, MS hastalığını yeniden gündeme taşıdı.

MS hastalığı nedir?

MS beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfta (miyelin kılıfı) meydana gelen bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemiyle organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular (skleroz) yer almaktadır. Bu sertleşmiş alana da plak denir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir.

MS hastalığı nasıl meydana çıkıyor? Belirtileri neler?

MS hastalığının ilk belirtileri, kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük ve görme sorunu şikayetleriyle başlar. MS hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma, titreme belirtileri görülür.

MS hastalığını işaret eden belirtiler şunlardır:

  • Vücudun farklı noktalarında karıncalanma, uyuşma
  • Kas sertliği, kaslarda kramp ve ağrı
  • Bulanık, çift görme ve az görme gibi görme sorunlar
  • Boynun öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan elektrik çarpması hissi
  • Düşünme, öğrenme ve planlamayla ilgili sorunlar
  • Depresyon ve anksiyete 
  • Konuşma ve yutma güçlüğü
  • İdrar kaçırma gibi mesane problemleri
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Yürüme güçlüğü gibi denge ve koordinasyon sorunları
  • Kabızlık
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları
  • Kısa süreli hafıza sorunları

MS hastalığının tedavisi var mı?

MS hastalığının tedavisinde aşı gibi koruyucu tedaviler büyük rol oynamaktadır. MS atakları hissedilir hissedilmez vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmek, MS hastalığı tedavisinin ilk adımıdır. MS ataklarını teşhis edebilecek beyin ve omurilik MR’larının çekilmesi, beyin omurilik sıvısından örnek alınarak yapılan testler ve elektro fizyolojik testler tedavide uygulanacak yöntemlerin belirlenmesinde önemlidir. Yapılan tetkikler sonrasında beyinde görülen plakların sayısı MS hastalığının seyrini ve derecesini göstermektedir. MS hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarının ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları yüzde 30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır. Çok sık MS atağı geçiren hastalarda atak sayısının azaltılması için interferon tedavisi uygulanmaktadır.

MS hastalığı tedavisinde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da kronik MS hastası olma riski taşıyan, tek atak geçiren hastalarda bağışıklık sistemini baskılayan koruyucu tedavilerin uygulanması önerilmemektedir. MS hastalığının tedavisinde özellikle hastalığın az görülen ağır tipleri için de artık tedavi seçenekleri bulunmaktadır. MS tedavileri bağışıklık sistemini baskıladıkları için ciddi risklere neden olabilmektedir. Bu nedenle MS hastalığı tedavisi sürecinde hasta sıkı bir kontrol altında tutulmalı ve tedavi uzman sağlık kuruluşlarında uygulanmalıdır.