Gündem

Saadet Partisi’nde kongre gerilimi artıyor

Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun görevi bırakacağını açıklamasının ardından Saadet Partisi’nde kongre süreci başladı. Partide uzun süredir hakim olan bir aday üzerinde uzlaşma geleneği bu dönem gerçekleşmedi.

Abone Ol

Ercan Küçük - Haber Merkezi

Temel Karamollaoğlu 2016’dan beri yaptığı Saadet Partisi Genel Başkanlığı görevini bırakacağını açıkladı. Karamollaoğlu’nun kararının ardında Saadet Partisi’nde olağanüstü kararı alındı. 30 Haziran’da yapılacak 3. Olağanüstü Kurultay öncesi Karamollaoğlu, partide genel başkanın uzlaşıyla belirlenmesi geleneğin sürdürmek istedi. 

Yeni genel başkanı belirlemek için Karamollaoğlu, parti içinde temayül yoklaması yaptırdı. Kendisinden sonra Mahmut Arıkan’ın genel başkan olmasını isteyen Karamollaoğlu, temayül yoklamasında çıkan İlk 3 adayı dar kapsamlı bir heyete götüreceğini bildirdi. Ancak temayül yoklamasında ilk beş, Parti Sözcüsü Birol Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Seçim İşleri Başkanı Fatih Aydın, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Abdullah Ayhan ve Genel Başkan Vekili ve Teşkilat Başkanı Mahmut Arıkan ve Parti Genel Sekreteri Mesut Doğan şeklinde çıktı. 

Saadet Partisi kulislerinde konuşulan bilgilere göre Mahmut Arıkan’ı isteyenler arasında Temel Karamollaoğlu, Mehmet Karaman, Muhittin Hamdi Yıldırım ve İbrahim Nedim Titiz gibi isimler bulunuyor. Parti içinde konuşulan bilgilere göre Arıkan’ın ilk 3’te yer almaması üzerine Karamollaoğlu, kararını değiştirdi ve heyete ilk 3 değil ilk 5’teki isimleri aktaracağını belirtti. Parti Sözcüsü Birol Aydın’ın, Karamollaoğlu’nun açıklamasından önce adaylığını duyurması parti içinde tartışma yarattı. 

Aydın’ın temayülde ilk sırada çıkması ve genel başkan adaylığını açıklaması üzerine 30 Haziran’da yapılacak 3. Olağanüstü Kurultay iptal edildi, kurultayın olağan kurultay şeklinde Kasım ayında yapılacağı bildirildi. Samimi Haber’in Saadet Partisi kulislerinden edindiği bilgilere göre kurultaya gidilirken parti içinde gerginlik artıyor. İl kongreleriyle Birol Aydın’ı destekleyen kişilerin yerine Arıkan’ı destekleyen isimlerin seçilerek delege yapısının değiştirilmek istendiği iddia ediliyor. 

Kritik il İstanbul

Kongrede kritik il İstanbul olacak. Parti içinde ve kamuoyunda önemli bir ağırlığı olan İstanbul teşkilatı resmi bir taraf açıklamasa da yönelim Birol Aydın’ı destekleme yönünde. İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı’nın parti içinde yıllardır Birol Aydın’la aynı ekipte olduğu belirtiliyor. Kasım 2020’de yapılan kongrede önceki İl Başkanı Abdullah Sevim’in karşısına genel merkezin adayı olarak Ömer Faruk Yazıcı çıkartılmış, tartışmalı kongrede Yazıcı İstanbul İl Başkanı seçilmişti. Abdullah Sevim’in da Aydın’ın karşısında yer alıp Mahmut Arıkan’ı desteklediği biliniyor. İstanbul’da da kongre yapılıp Birol Aydın’ı destekleyen il başkanının değiştirilmek istendiği konuşuluyor.