Polonya'da geçtiğimiz hafta başlayan vize rüşveti krizi, derinleşerek devam ediyor. Polonya medyasına yansıyan haberlere göre, bu skandalı ortaya çıkaran suç duyuruları üzerine Merkezi Yolsuzlukla Mücadele Bürosu tarafından 7 Mart'ta soruşturma başlatıldı.

Seçimlere bir ay kala ortaya çıkan bu skandal, göçmen karşıtı Hukuk ve Adalet Partisi'ni hedef haline getirdi. Polonya'nın temsilciliklerinin dünya genelinde AB'ye paralı geçiş kapısı olarak kullanıldığı anlaşıldı.

"POLONYA'NIN 21. YÜZYILDAKİ EN BÜYÜK SKANDALI"

Tahminlere göre, 2021 yılından bu yana 250 binden fazla kişiye rüşvet karşılığı vize verildi. Bu vize ile ülkeye giren binlerce kişi ise önce Meksika'ya ve ardından ABD'ye kaçtı.

Ana muhalefet lideri Donald Tusk, bu olayı "Polonya'nın 21. yüzyıldaki en büyük skandalı" olarak niteledi.

8 ÜLKE ÖNE ÇIKIYOR
Yolsuzluk Hong Kong, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Suudi Arabistan, Singapur, Filipinler ve Katar'daki Polonya diplomatik temsilciliklerine yapıldı.

Polonya'da yayımlanan Wyborcza gazetesi, geçen hafta, Polonya Dışişleri Bakanlığının yüz binlerce göçmenin Avrupa'ya gelmesine izin vermiş olabileceğini yazmıştı.

Rzeczpospolita gazetesi de sistemin nasıl işlediğini bilen firmalar tarafından kolayca manipüle edilebildiğini ve "sistemi atlatmalarına" yardımcı olmak için başvuru sahiplerinden 5 bin dolara kadar ücret aldıklarını öne sürdü.

Polonya basınında yer alan haberlere göre, yolsuzlukla mücadele yetkilileri 31 Ağustos'ta Dışişleri Bakanlığında bir arama gerçekleştirdi. Aynı gün Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk görevden alındı.