Hamas-İsrail müzakerelerinde ateşkes umudu bitiyor

Mossad Başkanı David Barnea, CIA Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed Al-Thani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamal arasında Roma'da "güncellenmiş" öneriyi tartışmak üzere yapılan gizli toplantı pazar günü sona erdi.

Zirve, İsrail’in işgali altındaki  Golan Tepeleri'nde Dürzi yerleşim yeri Mecd El-Şems’e düzenlenen roket saldırısının ardından Netanyahu'nun ABD'den döndüğü, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Tel Aviv'deki karargahında Güvenlik Kabinesi'ni topladığı sırada gerçekleşti.

Müzakerelerde, Netanyahu’nun, teklife eklediği iki madde; “Filistinlilerin Şeridin güneyinden kuzeyine doğru hareketini izleyecek bir mekanizmanın kurulması ve Philadelphia Koridoru'nun İsrail kontrolünde olması” tartışıldı.

İsrail basını: Toplantı ilerleme sağlanamadan sona erdi

İsrail’in Kan televizyonu, kısa toplantı yeni taleplerle ilgili gerçek bir ilerleme sağlanmadan sona erdiğini bildirdi.  İsrail başbakanlığından yapılan açıklamada da, “Taraflar, önerilen anlaşmaya ilişkin İsrail'in gönderdiği açıklayıcı belgeyi tartıştı. Ana konulara ilişkin müzakereler önümüzdeki günlerde de devam edecek" denildi.

Mossad Başkanı David Barnea’nın üç saatten az sürdüğü belirtilen toplantının ardından Tel Aviv'e döndüğü bildirildi.

ABD basını: Netanyahu imkansız bir anlaşma istiyor

Güney Afrika'da trenin raydan çıkması sonucu 25 kişi yaralandı Güney Afrika'da trenin raydan çıkması sonucu 25 kişi yaralandı

Axios sitesinin haberinde, İsrailli bir savunma kaynağı,  Tel Aviv müzakerecileri tarafından hazırlanan güncellenmiş öneriyi,  "Netanyahu imkansız bir anlaşma istiyor. Şu anda harekete geçmeye niyeti yok; bu nedenle anlaşma yerine müzakere krizine doğru gidiyor olabiliriz" ifadeleriyle değerlendirdi.

Ateşkes ve Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için müzakereler haftalarca süren çıkmazdan sonra İsrail, ABD ve Mısır gizli servislerinin başkanları ve Katar Başbakanı Roma’da gizli bir toplantı düzenledi.

Toplantı basına sızdırılınca, geçtiğimiz cumartesi günü işgal altındaki Golan tepelerindeki bulunan  Dürzi yerleşim yeri Mecd El-Şems’e düzenlenen roket saldırısı üzerine gerçekleştiği iddia edildi. Ancak geçtiğimiz hafta toplantının yapılacağı iddiaları basında yer almıştı.

Savaşı Lübnan’a yaymak isteyen İsrail, roket saldırısı ile ilgili önce Hizbullah'ı suçladı ardından saldırının İran yapımı bir füze ile gerçekleştiğini duyurdu.

Öte yandan bölge sakini görgü tanıklarının, Mecdel Şems'te saldırı uyarı sirenlerinin çalmasından çok kısa bir süre sonra roketin isabet etmesi üzerine füzenin İsrail ordusuna ait hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlendiği iddiası dile getirildi.

Uluslarası gözlemciler: İsrail, müzakereleri engelleyebilecek bir teklif sundu

Gözlemcilere göre İsrail, Roma’da gerçekleşen müzakereleri kolaylaştırmak yerine engelleyebilecek yeni bir ateşkes teklifi sundu.

İsrail gazetelerinin danıştığı müzakerelere yakın kaynaklara göre Hamas'ın bu koşulları kabul etmesi pek olası değil. Ateşkes maddeleri arasına sokulan bu yeni maddelerin Netanyahu'nun kendi menfaatini düşündüğü maddeler olarak  görülüyor ve Gazze'de hâlâ esir tutulan rehinelerin hayatlarını riske atabileceği için eleştiriliyor.  Esir aileleri ve binlerce İsrailli dün gece Tel Aviv'de gösteri yaparak ABD'den hiçbir şey başaramadan dönen başbakanı protesto etti.

Hamas: İsrail’in niyeti anlaşmayı geciktirmek

Öte yandan, Filistin direnişinden üst düzey bir kaynak, Hamas`ın Roma`daki  gizli toplantıyı İsrail rejiminin kalıcı bir anlaşmaya varmayı geciktirmek ve daha fazla avantaj elde etmek için uyguladığı daha geniş kapsamlı stratejinin bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Kaynak, İsrail`in müzakere sürecine gerçek anlamda ilgi duymadığını, anlaşmaya varılmasını zorlaştıran yeni koşullar öne sürdüğünü ve Gazze`de işlediği suçları yoğunlaştırmayı hedeflediğini vurguladı.

Netenyahu’nun yeni talepleri Arap basınında

Lübnan`daki el-Ahbar gazetesi, İsrail’in arabuluculara ilettiği yeni şartların yer aldığı önerileri yazdı.

El-Ahbar’ın haberine göre, Tel Aviv rejiminin, olası esir takası mutabakatı için çok sayıda yeni talepte bulunduğu kaydedildi.

Bu talepler arasında olası esir takası mutabakatı sırasında İsrail askerlerinin Gazze Şeridi`nde kalmaya devam etmesi yer aldı.

Taraflar arasında esir takası mutabakatı için planlanan ikinci ve üçüncü safhalara geçişte yaşanabilecek “anlaşmazlık veya uygulamada başarısızlık” yaşanması halinde İsrail ordusunun gazze`deki saldırılarına yeniden başlaması için uluslararası garanti talep edildi.

Tel Aviv rejimi ayrıca, Hamas`ın serbest bırakmayı planladığı canlı esirlerin listesinin önceden verilmesini istedi.

Editör: Burçin Çelikkol