Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'de bir doğal gaz ticaret merkezi kurma teklifi üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Ancak İngiliz Haber Ajansı Reuters'ta yayımlanan bir habere göre, Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşmazlıklar, bu planın hayata geçişini geciktiriyor.

"YÖNETİM KİMDE OLACAK?" ANLAŞMAZLIĞI MI?

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, "Anlaşmazlıklar Rusya'nın Türkiye'deki gaz ticaret merkezi planlarını geciktiriyor" başlığıyla sunulan haberde, Moskova ile Ankara arasındaki anlaşmazlıkların, merkezi yönetimin hangi tarafında olacağı konusunda yaşandığı ve bu nedenle planın hayata geçirilmesinin geciktiği iddia ediliyor.

Haberde, Gazprom'a yakın bir kaynağın da yönetim konularında anlaşmazlık olduğunu kabul ettiği ifade ediliyor. Ancak Gazprom ve Türkiye Enerji Bakanlığı'nın bu konuda resmi bir açıklama yapmadığı belirtiliyor.

Rusya'nın, Ukrayna'daki savaş sonrası yaptırımlar nedeniyle Avrupa ülkelerinin Rus gazı alımlarını büyük ölçüde azaltmasının ardından Türkiye üzerinden satış yapmayı planladığı ifade ediliyor. Şu anki durumda Rus gazı, Karadeniz'deki Mavi Akım ve Türk Akım boru hatları aracılığıyla Türkiye'ye tedarik ediliyor ve Türk Akım'dan gelen gaz, güney ve doğu Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

RUSYA'NIN GAZ MERKEZİ KURMA PLANI

Bazı batılı başkentlerin, Rusya'nın Türkiye'de bir gaz merkezi kurma planı nedeniyle endişeli olduğu da haberde vurgulanıyor.

Ağustos ayında Gazprom, Avrupa Birliği'ne Ukrayna ve Türk Akım üzerinden yaklaşık 2,84 milyar metreküp gaz tedarik etti ve bu gazın bir kısmı Türkiye üzerinden gönderildi.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Putin, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, gaz merkezinin hala gündemde olduğunu ve Rusya'nın Türkiye'de gaz satışı için bir elektronik platform kurmayı düşündüğünü belirtmişti. Ayrıca Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Gazprom'un bu merkez için bir yol haritasını Türk enerji şirketi BOTAŞ'a sunduğunu ve üçüncü ülkelere doğal gaz sevk edilmesinin de planlandığını ifade etmişti. Erdoğan ise bu görüşmenin ardından, olası gaz merkezinin yapısına ilişkin ilerleme sağlanacağını vurgulamıştı.